Macit Uluçamlıbel

Macit Uluçamlıbel

Diyarbakır (2)

Diyarbakır (2)

Geçen hafta konumuz Diyarbakır’dı. Diyarbakır’a yaptığımız ziyaretten bahsettik. Diyarbakır’ın yalnızca Doğu ve Güneydoğu Anadolu’nun değil tüm İslam aleminin en önemli şehirlerinden biri olduğundan bahsettik. Peygamberlerin, Ashabı Kiram efendilerimizin ve Velilerin kabirleriyle dolu bir şehir Diyarbakır. Hz. Ömer zamanında fethedilen şehirde Anadolu’nun ilk Camisi bulunuyor. Ulu Camiye girdiğinizde tarihle yüzleşiyorsunuz. Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu hocamızın sık sık telaffuz ettiği ‘Tarihdaşlık’ kavramını daha iyi anlıyorsunuz. Bursa Ulu Camii’nde hissettiklerinizle Diyarbakır Ulu Camiinde yaşadığınız hisler tamamen aynı.

Diyarbakır merkezde sizi surlar karşılıyor Çin seddinden sonra en uzun surlar Çin seddinden daha yüksek olduğu söyleniyor. Sur içi denilen eski Diyarbakır’a girerken tarihi kapıları kullanıyorsunuz; Yeni Kapı, Dağ Kapı, Urfa Kapı ve Mardin Kapı. Surların üzerinde kafeler var çay molası vermek için mükemmel yerler. Surların altında bulunan mahzenlerde hediyelik eşyacılar ve çay salonları hizmet veriyor. Mardin kapıdan çıktığınızda On gözlü köprüye doğru ilerliyorsunuz, köprünün hemen ardında Kırklar dağı gözlüyor sizi. Diyarbakır türkülerini yaşıyorsunuz her adımınızda.

Tarihi Hasan Paşa Hanı’nda çayımızı içip adımlıyoruz tarih kokan sokakları ve meydanda bulunan Lostralar takılıyor gözümüze. Hem ayakkabılarımızı boyatalım hem de muhabbet edelim diye oturuyoruz bir tezgahın önüne ayakkabılarımız boyanırken elinde tepsiyle çay satan çaycıyı çağırıyor hemen esnaf. Demlik de tepside, çaylarımız dolduruluyor. Çay olur da muhabbet siyasete dayanmaz mı? Türkiye’nin neresine gidersek gidelim konu ya siyasete ya futbola geliyor hemen. Açılım sürecini konuşuyoruz. Ne kadar memnun olduklarından bahsediyor kiminle konuşursak. 6-7 Ekim olaylarından sonra yeniden olayların başlamasından dolayı üzgünler. Başbakanımız Ahmet Davutoğlu’na inançları tam. Süreci Sayın Başbakanımızın tamamlayacağına inanıyorlar, bizler de inanıyoruz.

Diyarbakır ziyaretimizin son günü AK Parti Diyarbakır il kongresi vardı. Salondaki atmosfer çok güzeldi Sayın Başbakanımız konuşurken sürekli sevgi gösterisinde bulunuldu. Başbakan’ın hemşehrisi olarak göğsümüz kabardı.

Diyarbakır muhakkak gidilmesi, görülmesi gereken bir ilimiz. Gittiğinizde göreceğiniz her şey sizde tatlı anılar bırakacak Diyarbakır’da bulacağınız tek acı yiyeceğiniz kırmızı biber. Manevi huzur bulacağınız ziyaretler yapabileceksiniz, tarihte yolculuğa çıkacaksınız, muhabbetleriyle sizleri mutlu edecek samimi insanlar göreceksiniz.

Diyarbakır ya da kadim ismiyle Diyar-ı Bekr ve tüm Doğu ve Güneydoğu illeri Anadolu’muzun en önemli şehirleri, hepsi tarihimizle dolu, hepsi manevi iklimle örülü Konya neyse Diyarbakır o, Bursa neyse Van o, Edirne neyse Şanlıurfa o ve biz hep birlikte Anadolu hep birlikte Türkiye’yiz.

Diyarbakır ziyaretlerimizde bizleri yalnız bırakmayan Diyarbakır İzol Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hasan Doğan Bey’e ve Doç. Dr. Hakan Önder abime çok teşekkür ederim.

İnşallah gördüklerimizi, duyduklarımızı, konuştuklarımızı sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. Doğu ve Güneydoğu illerimize ön yargıyla bakarak oralara gitmek istemeyen ve oralardaki tarihi mirastan habersiz olan herkesi inşallah doğrularla bilgilendireceğiz. Oraların terörle, şiddetle anılmasından nemalananlara dur demek için kardeşliği, güzelliği, tarihdaşlığı anlatacağız. Sorunun değil çözümün bir parçası olacağız inşallah…

Hayırlı Cuma’lar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Macit Uluçamlıbel Arşivi
SON YAZILAR