Diyarbakır Ulu Camide Regaip Kandili programı düzenlendi

Diyarbakır Ulu Camide Regaip Kandili programı düzenlendi
İslam dünyasının 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami'de ikindi namazına müteakip Regaip Kandili programı düzenlendi - Kandil, vatandaşların yoğun katılımı ile gerçekleştirildi - Sur İlçe Müftüsü Ramazan Tolan: - "Kandilin tüm Diyarbakırl

DİYARBAKIR (AA) - İslam dünyasının 5. Harem-i Şerifi olarak kabul edilen tarihi Ulu Cami'de ikindi namazının ardından Regaip Kandili için özel program düzenlendi.

Teröristlerden temizlenen Sur ilçesinde bulunan Ulu Cami'de ilk kandil kutlandı. Vatandaşlar, Ulu Cami'ye akın ederek, dua etti.

Programa katılan Sur İlçe Müftüsü Ramazan Tolan, üç ayların başlangıcının habercisi olan mübarek Regaip Kandilini bir kez daha idrak etmenin huzur ve mutluluğunu yaşayacaklarını söyledi.

Müslüman bireylerin, arzu ve isteklerini, emel ve tutkularını daima iyiye, doğruya, güzele, faydalı olana, hakka ve hakikate yöneltmesi gerektiğini vurgulayan Tolan, Regaip Kandilinin üç ayların, yani Recep ayının birinci cuma gecesi olduğunu belirtti.

Üç aylar gelince Müslümanların camiye daha değer verdiğini ve mübarek aylarda daha çok ibadet ettiklerini ifade eden Tolan, ''Kandilin tüm Diyarbakırlı vatandaşımız için esenlik getirmesini, tüm İslam alemin barış ve huzur getirmesini dilerim ve inşallah birbirimize kardeş olduğumuzun farkına varacağız, birbirimizi kucaklayacağız. Bütün insanların birleştiği yer bu tür mekanlardır. Bütün kardeşlerimizi camiye gelmeye davet ediyoruz."diye konuştu.

- "Bir daha böyle şeylerin yaşanmasına teşebbüs edilmemesini temenni ediyoruz"

Ulu Cami imam hatibi Osman Yağmur ise rağbetin bol olduğu, insanların akın akın ibadet ettiği, Rabbine dua ettiği bu gecenin başta Diyarbakır, Türkiye, İslam alemine ve insanlığa hayırlı olmasını Allah'tan temenni ederek, şunları söyledi:

"Var olan bu kargaşayı ve fitneyi bitirmeyi nasip etsin. Geçmişte yaşamış olduğumuz sıkıntıları gördük. Yanlış siyasetlerin bize nelere mal olduğunu gördük. Sokakları kazmakla, insanları öldürmekle, insanların iş yerlerini kapattırmakla bir menfaatin, bir çıkarın olamayacağını söyledik, dillendirdik. Kim karlı çıktı. Attığımız adımlarda aklıselimle hareket edilmesi gerekir. Bir daha böyle şeylerin yaşanmasına teşebbüs edilmemesi, sokağa çıkıp da sokağı kazanların, sokakları tahrip edenlerin aklıselimle hareket edeceğini temenni ediyoruz. Memleketi, halkı, milletini ve bütün vatandaşlarını düşünerek adım atacaklarının düşüncesindeyim."

- "Kürt'üyle Türk'üyle Arap'ıyla hepimiz ümmeti Muhammediz"

Kandil için camiye gelen ve aralarında turistlerin de bulunduğu cemaat, Diyarbakır ve Sur'un eski, huzurlu günlerine gelmesi için dua etti.

Ulu Caminin önünde yaklaşık olarak 30 yıldır esnaflık yaptığını belirten Ahmet Sapmaz, yaklaşık 15 gündür olayların durduğunu söyledi. Ulu Cami'nin dünyanın beşinci Harem-i Şerifi olduğunu vurgulayan Sapmaz, caminin birçok medeniyete beşiklik yaptığını dile getirdi.

Terör olaylarından dolayı mağdur olduklarına değinen Sapmaz, "Evimize ekmek götüremeyecek duruma geldik. Artık yabancı ve yerli turistleri buraya alışverişe bekliyoruz. Biz Müslümanlar olarak her sohbetimizde PKK'nın Kürtlükle ve İslamla alakasının olmadığını dile getiriyoruz. Kürtler kendi dinine, namusuna ve ekmeğine düşkün insanlardır. İslam önderleri bu toprakları kanları ile almışlardır. Dış ülkelerin taşeronluğunu yapan insanlar memleketimizi haram ediyorlar. Bu gece ve günlerin hürmetine memleketimize huzur istiyoruz. Birlik ve beraberlik istiyoruz. Kürt'üyle Türk'üyle Arap'ıyla hepimiz ümmeti Muhammediz. Biz terör istemiyoruz. Eğer bir çözüm yapacaklarsa, çözümü gitsinler Mecliste yapsınlar. Allah'tan dileğimiz birlik ve beraberlik içerisinde gecemiz geçsin" şeklinde konuştu.

Cemaatten Mediye Demirhan da Regaip Kandili denildiğinde insanın aklına huzur ve mutluluk geldiğini kaydederek, "Bugünün öneminden dolayı ablam ve ağabeyim ile buraya geldik. İnsanlar, Müslümanlar ve özellikle Diyarbakır halkı için dua etmeye geldik. Bütün dualarımız zaten Sur için, Diyarbakır için ve tüm Müslümanlar içindir." dedi.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.