Diyarbakır'da 6 Pkk'lı Teröristin Firar Etmesine İlişkin Dava

Diyarbakır'da 6 Pkk'lı Teröristin Firar Etmesine İlişkin Dava
Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundan 6 PKK'lı teröristin firar etmesiyle ilgili 7'si asker 22 sanığın yargılanmasına başlandı

DİYARBAKIR (AA) - Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundan 6 PKK'lı teröristin firar etmesiyle ilgili 7'si asker 22 sanığın yargılanmasına başlandı.

Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanıklardan Recai D. ile Cesim D. tutuklu bulundukları Elazığ E Tipi Kapalı Cezaevi'nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS), tutuksuz yargılanan 16 sanık hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısı hazırladığı mütalaasında, suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, sanıkların kaçma şüphesini gerekçe göstererek tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamı yönünde görüş bildirdi.

Duruşmada savunma yapan sanık Recai D. üzerine isnat edilen suçlamada herhangi somut bir delil bulunmadığını ileri sürdü.

"Hükümlü olan kişinin kaçmasını sağlama" suçundan hakkında dava açıldığını anımsatan Recai D, "Firar olayının gerçekleşmesinden 14 saat sonra bu durumdan haberdar olunuyor. Firar eden hükümlülere çarşaf, ip ve pense yardımında bulunmadım. İşlemediğim bir suçtan dolayı 15 aydır tutuklu bulunuyorum. Söz konusu olayda mağdur oldum. Bu nedenle tutuksuz yargılanmak üzere tahliyemi talep ediyorum." dedi.

Yaklaşık 20 yıldır infaz koruma memuru olarak görev yaptığını kaydeden sanık Cesim D. ise görev yaptığı yıllarda hakkında herhangi bir soruşturma açılmadığını öne sürdü.

Tutuklu bulunduğu sürede ailesiyle beraber maddi ve manevi olarak mağdur olduğunu belirten Cesim D. tahliyesini talep etti.

Daha önce verdikleri savunmalarını tekrarlayan tutuksuz yargılanan 16 sanık ise üzerine isnat edilen suçlamaları reddederek beraatlerini istedi.

Talepleri değerlendiren mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına yönelik karar vererek, duruşmayı erteledi.

- İstenilen ceza

İddianamede, 14 şüphelinin "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2 yıla kadar, 6 şüphelinin "dikkat, özen yükümlülüğüne aykırı davranma sonucu kaçmaya neden olma" suçundan 6 aydan 3 yıla kadar, 2 şüphelinin ise "hükümlü olan kişinin kaçmasını sağlama" suçundan 30 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesindeki D Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumundan 6 Mart 2016'da, aralarında Bingöl M Tipi Cezaevinden daha önce firar ettikten sonra yakalananların da yer aldığı 6 PKK'lı terörist firar etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.