Diyarbakır'da köye dönüş projelerine 14,7 milyon lira harcama

Diyarbakır'da köye dönüş projelerine 14,7 milyon lira harcama
İçişleri Bakanlığınca terör ve güvenlik kaygısıyla yaşadıkları yerden göç edenler için hayata geçirilen "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projeleri"nden Diyarbakır'da bir buçuk milyon kişi faydalandı- Eğitim, sağlık, sosyal yardımlar ve konutların inşası için

DİYARBAKIR (AA) - SÜLEYMAN UMUT GÜRHAN - İçişleri Bakanlığının terör ve güvenlik kaygısıyla barındıkları yerlerden göç edenler için başlattığı "Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projeleri"nden (KDRP) Diyarbakır'da 1,5 milyon kişi faydalanırken, projeler için kentte ve ilçelerinde 14 milyon 742 bin lira harcama yapıldı.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde, terör ve güvenlik kaygılarıyla yaşadıkları yerlerden göç etmek zorunda kalanların geri dönüşleri için hazırlanan projelere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Projeler, köye dönüşlerinin kolaylaştırılması, dönülen yerlerde gerekli sosyal ve ekonomik alt yapının tesisi ile sürdürülebilir yaşam koşullarının oluşturulması, geri dönmek istemeyenlerin mevcut yaşadıkları yerlerde şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesi, ekonomik ile sosyal durumlarının iyileştirilmesini amacıyla hazırlandı.

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projeleri'nde köy ve mahallelerde başta kadınlar, çocuklar ile gençler olmak üzere vatandaşların yararlanacakları, ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda belirlenecek eğitim, sağlık, spor, sosyal hizmet, danışmanlık hizmeti sunacak mahalle evi, toplum ve gençlik merkezlerinin oluşturulması, şehir merkezlerinde yaşamaya devam etmek isteyen vatandaşların ekonomik ve sosyal durumlarının iyileştirilmesi, şehir hayatına uyumlarının geliştirilmesi, istihdamlarının artırılması hedeflendi.

AA muhabirinin, Diyarbakır Valiliğinden edindiği bilgiye göre, program kapsamında, toplum, gençlik, spor, kadın ve çocuk eğitimleri için sosyal ve rehabilitasyon içerikli projeler, meslek edindirme ve istihdam projeleri, yol, su, elektrik, kanalizasyon ve altyapı yatırımları, tahrip olan okul, sağlık ocağı ve diğer tesislerin onarılarak kullanılır hale getirilmesi, geri dönen vatandaşlara kendi konutlarını yapabilmeleri için inşaat malzemeleri verilmesi, tarım ve hayvancılık faaliyetleri için 14 milyon 742 bin lira harcandı.

Proje kapsamında 1999 ve 2015 yılları arasında eğitim, sağlık, sosyal içerikli projeler, sosyal yardımlar, konut ve konuta yönelik doğrudan malzeme yardımı için bireysel ile proje bazlı uygulamalar yapıldı.

Altyapı projelerine 5 milyon 576 bin 657 lira, eğitim ve sağlık projelerine 41 bin 300 lira, sosyal içerikli projeler ve yardımlara 6 milyon 231 bin 463 lira, konut ve konuta yönelik doğrudan malzeme yardım projelerine ise bir milyon 168 bin lira ödendi.

- 2009 ile 2014 yılları arasında 42 proje uygulandı

Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projeleri'nden en fazla ilgiyi gençlik merkezleri ve mesleki eğitim kurslarının bulunduğu projeler gördü. Bunun nedeni olarak da bölge insanın sosyal etkinliklere ulaşmada sıkıntı yaşaması ve istihdam alanlarının az olması gösterildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.