DKC'de "suçsuz" 29 çocuk cezaevinde tutuluyor

DKC'de "suçsuz" 29 çocuk cezaevinde tutuluyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü:- "15-17 yaş arasında 29 çocuk, suç işlediklerine dair delil olmamasına karşın ülkenin kuzeybatısında askeri bir cezaevinde tutsak"

KINŞASA (AA) - İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde (DKC) 29 çocuğun yasalara aykırı olarak cezaevinde tutulduğunu bildirdi.

HRW'nin yazılı açıklamasında, Ruandalı ayrılıkçılardan oluşan Ruanda'nın Kurtuluşu Demokratik Güçleri'ne (FDLR) bağlı olduklarından şüphelenilen ancak suça karıştıklarına ilişkin hiçbir kanıt olmayan 15-17 yaş aralığında 29 çocuğun, yasalara aykırı olarak ülkenin kuzeybatısında askeri bir cezaevinde, kötü koşullarda tutulduğu kaydedildi.

Açıklamada, ülkenin doğusunda, geçen yıl şubat-haziran döneminde FDLR'ye çalıştıkları öne sürülen, Ruanda, Burundi ve Kongolulardan oluşan 300'e yakın şüpheli ile söz konusu 29 çocuğa isnat edilen suçlarla ilgili herhangi bir delil bulunmadığı ifade edildi. Ayrıca şüphelilerin avukatlarının olmadığı ve aileleriyle görüşmedikleri de belirtildi.

HRW, suç işlemeyen tutukluların en kısa zamanda serbest bırakılmasını talep etti. Hükümetten ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame'ye karşı mücadele veren FDLR, DKC'ye kaçan Ruandalı Hutuların haklarını savunmak üzere 2000'de kuruldu.

FDLR'nin bazı üyelerinin, Ruanda'da 1994 yılındaki soykırımda rol oynadığı iddia ediliyor. Hutular, Ruanda ve Burundi'deki etnik azınlık Tutsilere soykırım yapmakla suçlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.