Doğadan Arta Kalanlara Kimlik Kazandırıyor

Doğadan Arta Kalanlara Kimlik Kazandırıyor
Zonguldak’ta yaşayan Kaya, ormanlık alan ve deniz kenarından topladığı malzemeler ile çay tepsisi, kapı süsü, avize, mumluk, sehpa, fotoğraf çerçevesi ve elbise askısı gibi ev eşyalar yaparak çevre bilinci oluşturmaya çalışıyor

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak’ta yaşayan 63 yaşındaki Ali Kaya, ormanlık alan ve deniz kenarından topladığı malzemeler ile çay tepsisi, kapı süsü, avize, mumluk, sehpa, fotoğraf çerçevesi ve elbise askısı gibi ev eşyalar yaparak çevre bilinci oluşturmaya çalışıyor.

Yaklaşık 10 yıl önce emekli olan, çevre kirliliği ve yeşil alanların yok edilmesi sorununa dikkati çekmek amacıyla doğadan topladıkları ile yaklaşık 1 yıl önce ahşap ürünler yapmaya karar veren Kaya'nın kent merkezindeki yazıhanesinde, ağaç dalı, yaprak, çiçek, tohum, kozalak, meşe palamudu gibi malzemelere "kimlik kazandırarak" ortaya çıkarttığı ürünler, görenlerin ilgisini çekiyor.

Ali Kaya, orman ve deniz kenarlarından topladığı çeşitli şekillerdeki ağaç dalları ve köklerine keser, testere, bıçak gibi basit el aletleri kullanarak şekil verdiği ve vernikle parlattığı eşyaları, Zonguldak Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergiliyor.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeşillikler içerisindeki bir mahallede büyüdüğünü ve mahallesi gibi şehirlerin de artık beton yığınlarıyla dolması nedeniyle içinde hep doğa özleminin yer aldığını söyledi.

-Amacı doğanın yok oluşuna duyarlılık oluşturmak


"Betonlaşma karşısında doğanın yok oluşuna duyarlılık oluşturmak" amacıyla başladığı hobisinde, doğaya zarar vermeden tamamen "artık" malzemeler kullandığını anlatan Kaya, şunları söyledi:

“Her ne kadar çevremiz beton yığını olsa da biz hiç doğadan kopmadık, çocuklarımı da sürekli ormanlık alanlara götürerek büyüttüm. Doğa gezilerimde gördüğüm kurumuş doğal malzemelerinden bir şey yapabilir miyim diye düşündüm. Etrafımızda o kadar güzel renk ve şekillerde ağaç artıkları var ki aslında hepsi birer sanat eseri. Ben de bunları bir araya getirerek çeşitli ürünler tasarladım."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.