"Doğal Kararlılık" Operasyonları

"Doğal Kararlılık" Operasyonları
Pentagon Sözcüsü Kirby:

WASHINGTON (AA) - ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby, IŞİD'le mücadele stratejisinin değiştirilmesine yönelik planlamaların bulunmadığını bildirdi. 

New York Times gazetesinde dün yer alan bir haberde, Hagel’in Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice’a iki sayfalık keskin bir eleştiri yazısı göndererek, Suriye Devlet Başkanı Esed’e yönelik niyetine açıklık getirmemesi nedeniyle, yönetimin Suriye politikasının çökme tehlikesinin olduğu uyarısında bulunduğu belirtilmişti. 

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel de dün konuyla ilgili, "Başkana ve Ulusal Güvenlik Konseyi'ne bu konudaki en iyi düşüncelerimizi iletmeliyiz ve bunlar dürüst, direkt olmalı" ifadesini kullanmıştı. 

Kirby'ye de günlük basın toplantısında, "Hagel’in Esed’in iktidardan uzaklaştırılmasının 'Doğal Kararlılık' operasyonlarında öncelik olması gerektiğini düşünüp düşünmediğine" yönelik soru yöneltildi. 

Stratejiye yönelik iç görüşmeler hakkında konuşmayacağını kaydeden Kirby, “Bakanın da desteklediği, Esed’in iktidardan gitmesi ve yönetme meşruiyetini yitirdiğine yönelik ABD yönetiminin politikasında bir değişiklik yok. IŞİD’in büyümesinin önemli nedenlerinden biri Esed” diye konuştu. 

Ancak, şu anda yürüttükleri stratejinin IŞİD’in stratejisine karşı yürütülen bir mücadele olduğunu belirten Kirby, “Bu stratejinin de doğru olduğuna ve yürüdüğüne inanıyoruz. Ancak bunun yürütülmesi, bunda yeniden düzenlemeler, değerlendirmeler ve değişiklikler yapmayacağımız anlamına da geliyor” diye konuştu. Yine de Kirby, stratejide “büyük çaplı bir şeyin düzeltilmesi gerektiği” şeklindeki yargılara da katılmadığını dile getirdi.

 

-"Stratejiyi değiştirme yönünde planlar yok"

Kirby, “Stratejinin Esed’in iktidardan edilmesi yönünde değişebileceğini mi söylüyorsunuz?” sorusu üzerine, bu konuyu speküle etmeyeceğini dile getirdi. Bu stratejinin IŞİD’le mücadele stratejisi olduğunu ve işe yaradığını tekrarlayan Kirby, “Bu stratejiyi değiştirme yönünde planlar yok” ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin, Hagel’in Beyaz Saray’a gönderdiği yazıda stratejiye Esed’in devrilmesinin de eklenmesi gerektiğini yazdığını hatırlatması üzerine Kirby, “Bu stratejiyi değiştirme yönünde planlar yok” ifadesini yineledi.

Kirby, birimler arası strateji konusunda görüşmelerin her zaman yapıldığını, Hagel’in sesinin duyulması ve görüşmelerin devamından memnuniyet duyduğunu bildirdi.

 

-“IŞİD’i vurmak taktiksel olarak Esed’e yarar sağlar”

Hagel’in “Esed’in bazı kazanımlar elde ettiğine” yönelik dünkü sözlerinin sorulması üzerine Kirby, Esed rejiminin muhaliflere hava saldırısını artırdığına yönelik haberler olduğunu kaydetti.

Kirby, “Bakanın belirtmek istediği şuydu ki, Esed için IŞİD ne kadar problemse, bizim IŞİD’in arkasından gitmemiz ve etkisini azaltmamızın taktiksel olarak Esed rejimine bir şekilde yarar sağlar mı? Evet sağlar. Ama tabi ki bizim amacımız, yapmaya çalıştığımız o değil. Bu, IŞİD ile mücadele stratejisi” dedi.

Bunun yanında Kirby, Suriye’de muhaliflere eğitim ve ekipman programının sadece IŞİD değil, Suriye'de siyasi çözümün sağlanmasına da yardım edeceğini ve bunun da Esed rejiminin de arkasından gitmek olacağını daha önce de söylediklerini anımsattı.

 

 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.