Doğalgaz Şirketlerinin Bölge Sayısı Artacak

Doğalgaz Şirketlerinin Bölge Sayısı Artacak
EPDK Başkanı Yılmaz:- "Doğalgaz dağıtımında piyasa derinliğini artırmak ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla şirketlerin faaliyet göstereceği bölge sayısını artıracağız"- "Önümüzdeki dönemde birden fazla ili kapsayacak şekilde yakın böl

ANKARA (AA) - MUHSİN BARIŞ TİRYAKİOGLU - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, doğalgazda piyasa derinliğini artırmak ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla dağıtım şirketlerinin faaliyet göstereceği bölge sayısının artırılacağını söyledi.

Yılmaz, doğalgaz dağıtım şirketlerinin bölge sayısı ve akaryakıtta biyoyakıt oranının artırılmasına ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Doğalgaz dağıtımında şirket ve tüketici faydası gözetilerek mevcut durumda iki ile sınırlanan hizmet bölge sayısının artırılacağını dile getiren Yılmaz, yapılacak düzenlemenin piyasaya olumlu katkı sağlayacağını belirtti.

Yılmaz, doğalgaz dağıtımında bütüncül bir bakış açısı getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, "Örneğin, iki küçük bölge yan yana ve orada aynı işi yapan birden fazla şirket var. Bu durumda işletme, cihaz ve kaynak açısından maliyetler artabiliyor. Doğalgaz dağıtımında piyasa derinliğini artırmak ve kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak amacıyla şirketlerin faaliyet göstereceği bölge sayısını artıracağız. Önümüzdeki dönemde birden fazla ili kapsayacak şekilde yakın bölgelerin birleşmesi, devralmalar veya şirket evlilikleri söz konusu olacak." ifadelerini kullandı.

EPDK verilerine göre, Türkiye'de 68 doğalgaz dağıtım şirketi faaliyet gösteriyor. Söz konusu şirketler, 12,4 milyon aboneye doğalgaz dağıtım hizmeti veriyor.

- "Enerji harcamalarını azaltacak fırsatlar değerlendirilmeli"

Yapılan düzenlemeyle benzinde yüzde 3 biyoetanol, motorinde ise binde 5 oranında biyodizel katkısının zorunlu hale geldiğine dikkati çeken Yılmaz, bu uygulamayla da çevre duyarlılığını artırmayı ve yerli tarım ürünleri ile atıklardan üretilen biyoyakıtların enerji sektörüne kazandırılmasını hedeflediklerini söyledi.

Yılmaz, Türkiye'nin cari açığının büyük bölümünün enerji ithalatından kaynaklandığını ve bunun önüne geçmek için enerji sektöründeki harcamaları azaltacak her türlü fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bu kapsamda yapılan düzenlemeyle piyasayı daha da geliştirmeyi ve tasarruf oranını artırmayı amaçladıklarını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Biyodizel oranı piyasanın mevcut durumu dikkate alınarak belirleniyor. Mecburi hale getirdiğimiz bir emtiayla ilgili olarak piyasada arz sıkıntısı yaşanmamasına dikkat ediyoruz. Dolayısıyla binde 5 bir başlangıç noktası olacak. Bunun önü yüzde 5'lere kadar açık. Belki ileride teknolojik imkanların artmasıyla bu yüzde 5'i de aşabilecektir. Şu an zaten bizim mevzuatımıza göre de yüzde 5 katkı sağlanmasında herhangi bir beis yok fakat biz bunu henüz yüzde 5 oranında mecburi hale getirmedik. Çünkü altyapı ve üretimin buna müsait olması lazım. Bu nedenle piyasanın sıkıntı yaşamayacağı bir orana getirdik. Bunu planlarken tarımsal faaliyetlere de zarar verilmemesi yönünde gelişmeleri dikkatle takip edeceğiz."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.