“Doğu Almanya’daki maaşların batıdaki seviyeye gelmesi yıllar alacak”

“Doğu Almanya’daki maaşların batıdaki seviyeye gelmesi yıllar alacak”
Ifo: -"Doğu Almanya'daki maaşların Batı Almanya'daki ortalama maaş seviyesine ulaşması on yıllar sürebilir"-"Milenyum başından itibaren brüt ücret ve maaşlar arasındaki fark, saat başına ortalama 5,30 avro olarak gerçekleşti"

FRANKFURT (AA) - Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), Doğu Almanya'daki maaşların Batı Almanya'daki ortalama maaş seviyesine ulaşmasının on yıllar alabileceğini bildirdi.

Merkezi Almanya’nın Münih kentinde bulunan Ifo, Dresden şubesinin Almanya’nın doğusu ile batısı arasındaki maaş farklılıklarını ele alan bir çalışmasını yayımladı.

Çalışmaya ilişkin yapılan açıklamada, Doğu Almanya'daki maaşların Batı Almanya'daki ortalama maaş seviyesine ulaşmasının on yıllar sürebileceği ifade edildi.

Açıklamada ortak görüşlerine yer verilen Ifo Dresden Şubesi'nden Jan Kluge ve Michael Weber, milenyumun başından itibaren brüt ücret ve maaşlar arasındaki farkın saat başına ortalama 5,30 avro olarak gerçekleştiğini belirterek, "Bu fark yılda sadece 1,7 oranında kapandı. Maaş farkının yüzde 10'un altına düşmesi bu hızda yaklaşık 70 yıl sürebilir." görüşünü paylaştı.

Bu farklılıkların birçok faktörden kaynaklandığına işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Farklılıkların yüzde 11'i Almanya'nın doğusundaki fabrikaların genellikle daha küçük olmasına isnat edilebilir. Yüzde 5'lik kısmı düşük yerel fiyat seviyeleri, şirketlerin düşük verimlilikleri ve toplu iş sözleşmeleri kapsamının düşük olmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, ekonomik sektörlerin ve yerleşim yapısının durumu da Doğu Almanya'da daha az elverişli."

Açıklamada ayrıca, bu durumun her şeyi tam olarak açıklamadığına işaret edilerek, "Bu farklılıkların yaklaşık yarısı çalışmada yeterince dikkate alınamayan kariyer öyküsü, firmanın yaşı ile yönetim yapıları ve farklı tazminat şemaları gibi faktörlere bağlıdır." ifadeleri kullanıldı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.