Doğu Karadeniz ihracatında düşüş

Doğu Karadeniz ihracatında düşüş
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan: - "Sorumluluk alanımızdaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yılın 4 ayında yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azaldı"

TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki bölgelerden yılın 4 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 azaldığını belirtti.

Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den ocak-nisan döneminde 462 milyon 516 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 525 milyon 38 bin dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, bu yılın dört ayında yapılan ihracatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 gerilediğini kaydetti.

Gürdoğan, söz konusu dönemdeki ihracatta 323 milyon 550 bin dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 56 milyon 634 bin dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 27 milyon 723 bin dolarlık ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığına işaret etti.

Doğu Karadeniz'den ocak-nisan aylarında 93 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, en fazla ihracatın sırasıyla İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Polonya'ya yapıldığını belirten Gürdoğan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bölgesel pazarlarda küresel boyuttaki sorunlara bağlı yaşanan talep daralması yanında, özellikle yaş meyve sebze sektörümüzün alternatif pazarlara hızlı bir şekilde odaklanamamasından kaynaklanan ihracat düşüşünün önümüzdeki aylarda devam edeceği maalesef öngörülmektedir. Bundan dolayı lokal olarak yaşanan sorunların çözümü yanında, gerek bürokrasi alanında yaşadığımız sorunlar ve gerekse maliyet noktasında ve finansman imkanlarına erişimde yaşanan sorunların ivedilikle çözüm bekleyen sorunlar olduğunu belirtmek gerekmektedir. Özellikle yaş meyve sebze sektöründe faaliyet gösteren firmalara bankaların yaptığı yoğun baskı ile vadesi dolmayan kredilerin geri çağrılması, kredilere yapılanma yapılmaması ve yeni kredi verilmemesine çözüm bulunmaması sektörü her geçen gün daha da zor duruma sokmaktadır."

Bölge ihraç pazarlarının çeşitlendirilerek ihracatçıların alternatif pazarlara yönlendirilmesi amacıyla çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Gürdoğan, "21-26 Mayıs 2016 tarihleri arasında İran'a düzenleyeceğimiz sektörel ticaret heyeti programı ile İran pazarına yoğunlaşarak, ihracatımızda yaşanan kayıpların telafi edilmesine ve eskiden olduğu gibi İran'la dış ticaret koridorunun yeniden tesis edilerek, bölge ihracatçılarımızın bu pazardan azami oranda pay almasına katkıda bulunmaya gayret sarf edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.