Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar

Doğu ve Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı adalar
Vietnam, tüm taraflara sorumlu ve yapıcı davranılması çağrısında bulundu

KUALA LUMPUR (AA) – Vietnam Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Le Hai Binh, Doğu Çin Denizi’nde tüm tarafları sorumlu ve yapıcı davranmaya davet etti.

Vietnam News’de yer alan habere göre, Sözcü Le Hai Binh yaptığı açıklamada Doğu Çin Denizi’nde barış ve istikrarın temini için tüm tarafların sorumlu ve yapıcı davranması gerektiğini söyledi.

Sözcü Binh, ilgili tüm ülkelerin, Doğu Çin Denizi’nde, özellikle 1982 yılında imzalanan BM Deniz Hukuku Sözleşmesi gibi uluslararası yasalara uymalarını ümit ettiğini söyledi.

Çin'in Güney Çin Denizi'nde füze sistemi konuşlandırdığı iddialarıyla ilgili olarak, Binh, Vietnam’ın Güney Çin Denizi'ndeki Paracel Adaları üzerindeki egemenlik haklarının tartışılamaz olduğunu dile getirdi. Sözcü, “Vietnam ve uluslararası toplumun gündeme getirdiği itirazlara rağmen, Çin, sadece Vietnam’ın egemenlik hakkına müdahale etmekle kalmıyor, aynı zamanda bölgede silahlanmayı da hızlandırıyor” dedi.

Sözcü Binh, Vietnam’ın egemenlik haklarına yönelik herhangi bir girişime şiddetle karşı olduklarını ve Çin’in bölgede barış ve istikrarın sağlanması konusunda sorumlu ve yapıcı ifadeler kullanmasını ve uluslararası hukuka saygı göstermesini istedi.

Binh, son dönemde bölgede yaşanan gelişmelerin statükoyu bozmayı amaçladığını ve silahlanmanın en büyük endişe kaynağı olduğunu ifade etti.

Pekin yönetimi, petrol ve diğer doğal kaynaklar açısından zengin olduğu tahmin edilen ve önemli bir deniz ticaret rotası olan Güney Çin Denizi'nde başta Filipinler olmak üzere Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da arasında bulunduğu bölge ülkeleriyle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Öte yandan, Doğu Çin Denizi'nde beş ada ve üç kayalıktan oluşan takımadalar, Çin, Japonya ve Tayvan arasında uzun süredir tartışma konusu.



Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.