Dokap Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu

Dokap Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu
Trabzon Valisi Yavuz:- "Turizm hassas bir konu ve hataları çekinmeden, korkmadan ortaya koymak lazım. Çözüm yollarını tartışmak ve sahada mutlaka uygularken denetimini yapmak gerekiyor"- DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Yüce:- "Bölge mevcut sistemde y

TRABZON (AA) - Trabzon Valisi Yücel Yavuz, turizmin hassas bir konu olduğunu belirterek, "Hataları çekinmeden, korkmadan ortaya koymak lazım. Çözüm yollarını tartışmak ve sahada mutlaka uygularken denetimini yapmak gerekiyor." dedi.

Yavuz, "DOKAP Bölgesi Uluslararası Turizm Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, turizmin Türkiye'nin kalkınması için olmazsa olmaz sektörlerin başında geldiğini söyledi.

Türkiye'nin turizm gelirinin ve turist sayısının arttığına dikkati çeken Yavuz, "Yaylalar başta olmak üzere Yeşil Yol Projesi ve diğer desteklemelerle ekoturizm ve sağlık gibi tüm kavramları bir araya getirerek bölgeye yayılan turistlerin sayısının artmasıyla müthiş bir hacim oluşmuştur. Bunu iyi yönetmek lazım ve akademisyenler bu konuda çok başarılı çalışmalar yapıyor." diye konuştu.

Vali Yavuz, sempozyum ile turizm sektörünün daha iyi olabilmesi için önemli başlıkların ele alınacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Önemli olan bu sunumların fiiliyata dökülebilmesi. Bu konuda ticaret, esnaf ve sanatkar odalarımız, tabii ki turizm sektöründeki tüm paydaşlar bu sunumlardan istifade ettirilmelidir. Yoksa basılır ve kitaplarda kalırsa bir faydası olmayacağı açıktır. Bunun hayata geçmesi için de bu tür paylaşımlar önemli. Turizm hassas bir konu ve hataları çekinmeden, korkmadan ortaya koymak lazım. Çözüm yollarını tartışmak ve sahada mutlaka uygularken denetimini yapmak gerekiyor. Bununla ilgili biz Trabzon özelinde birazdan İl Turizm Koordinasyon Kurulu'nu toplayacağız. Bunun bir denetim organı ve yürütme kurulu var. Sektörden paydaşlarımız var. Bu işi bire bir yapan ve uygulayanlar söz sahibi olsun istiyoruz. Neticeyi de alıyoruz ve daha iyi olacak."

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, turizmle ilgili yapılacak çalışmalarda şehircilik, ilçecilik ve kasabacılık yapılamayacağını dile getirerek, bütün bölgedeki değerlere herkesin birlikte sahip çıkmasının önemine dikkati çekti.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) bölgesinde yer alan 9 devlet ve bir vakıf üniversitesinin, DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile bir araya gelerek ÜNİ-DOKAP adı verilen bir birlik kurduğunu söyledi.

Birlikte bulunan üniversitelerin sanat, kültürel ve bölge kalkınması için iş birliğinin geliştirilmesini temel hedef aldığını anlatan Baykal, "Sempozyum ile amacımız turizmde nitelikli iş gücü, tesis ve hizmet kalitesiyle DOKAP bölgesinin uluslararası bir marka haline gelmesi, turizm ürün ve hizmetlerinin çeşitlendirilmesi, değer zincirinin her bileşeninde kalitenin artırılması ve turizmin bölgesel kalkınmada öncü bir sektör haline getirilmesidir." diye konuştu.

- "Doğu Karadeniz son yıllarda turizmde ülkenin parlayan yıldızı"

DOKAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Ekrem Yüce de turizm sektörünün her zaman yeni gelişmelere sahne olacağını vurgulayarak, sektörün ilerleyen yıllarda da hızla büyümeye devam edeceğini söyledi.

Doğu Karadeniz'in son dönemlerde turizmde ülkenin parlayan yıldızı olduğunu ifade eden Yüce, şunları kaydetti:

"DOKAP Bölgesi sahip olduğu coğrafya gereğince değişik turizm alanlarında da önemli gelişim potansiyeline sahiptir. Bölgemiz, mevcut sistemde yürütülen yayla turizmi yanında spor ve ekoturizm gibi değişik konseptlerde çekim merkezi olmaya adaydır. Bölgemizin sahip olduğu zengin flora, bilimsel gözlem yapmak isteyen birçok araştırmacı için önemli çekim merkezlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Gelişmenin sürdürebilir kılınması, turizm faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve sektörün bazı aylara bağlı değil tüm sene aktif olabilmesi için bölgedeki kültür varlıklarının korunarak geliştirilmesi ve turizme kazandırılması, imar planlarının yapılması, yeşil yol çalışmalarına devam edilmesi ve etkin tanıtım yapılmasıyla olacaktır."

Konuşmaların ardından sempozyuma katılan şehirlerin Kültür ve Turizm il müdürlüklerince oluşturulan tanıtım stantlarının açılışı yapıldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve öğretim üyelerinin bildirilen sunacağı sempozyum 2 gün sürecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.