"Dokunulmazlık" teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda

"Dokunulmazlık" teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda
Adalet Bakanı Bozdağ:- "Hükümetlerimiz döneminde hiçbir hükümet yetkilisi, hiçbir valiye, emniyet gücüne 'şurada terör örgütü hendek kazarken sen seyret' diye talimat vermemiştir"- "Hiçbir hükümeti, hükümetin bakanını, 'teröre destek oldu, destek verdi, y

TBMM (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, hükümetleri döneminde hiçbir hükümet yetkilisinin, hiçbir valiye, emniyet gücüne "şurada terör örgütü hendek kazarken sen seyret" diye talimat vermediğini kaydetti.

TBMM Genel Kurulu'nda, hakkında dosya bulunan milletvekillerinin yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin teklifin 2. maddesi üzerindeki görüşmeler tamamlanarak gizli oylamasına geçildi.

Bozdağ, madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bugüne kadar gelmiş geçmiş bütün hükümetlerin, samimi bir şekilde terörle mücadele ettiğini ifade eden Bozdağ, şunları söyledi:

"Her hükümet, elindeki imkanlar ölçüsünde terörü sona erdirmek, kanı durdurmak, huzur ve barışı kalıcı bir şekilde tesis etmek için, bir yandan güvenlik politikaları, diğer yandan da başka alternatifler üzerinde samimiyetle çalışmıştır. Hiçbir hükümeti, hükümetin bakanını, 'teröre destek oldu, destek verdi, yardımcı oldu' şeklinde suçlamak doğru bir yaklaşım değildir; insaflı, hakkaniyetli, adaletli, vicdanlı bir yaklaşım değildir.

Düşünün; Merasim Sokak'ta bomba patlayacak, orada pek çok insanımız şehit olacak, yaralanacak, bundan ülkenin Cumhurbaşkanı, Başbakanı rahatsızlık duymayacak. Böyle bir akıl tutulması olabilir mi? Maalesef bazı arkadaşlarımız, sanki Türkiye'deki bütün terör eylemlerinin arkasında gizli bir devletin desteği varmış gibi algı oluşturmaya çalışıyor. Doğuda, güneydoğuda çukurları, hendekleri kimler kazdı? Askere, polise kurşunu kim sıkıyor? Canlı bombaları eğitip insanların yaşadığı yerlere kim gönderiyor? Otobüs duraklarında gideceği yere seyahati bekleyenlerin yanında bombaları kim patlatıyor? PKK'nın teröristleri, DAEŞ'in teröristleri, başkaca eli kanlı terör örgütlerinin canavarları, canileri patlatıyor. Bunlarla elbette Türkiye bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da etkili ve kararlı bir şekilde mücadele edecektir."

- "Sadece operasyonla bu mesele halledilmez"

Bozdağ, AK Parti hükümetleri döneminde de bu mücadelenin yapıldığını, çözüm endeksli tartışmalar da yaşandığını söyledi.

"Sadece güvenlik güçlerinin operasyonlarıyla bu meselenin halledilemeyeceğini herkes biliyor." diyen Bozdağ, başka yöntemler üzerinde durmanın da vazifeleri olduğunu bildirdi.

Bekir Bozdağ, hükümetleri döneminde hiçbir valiye, hiçbir emniyet gücüne, hiçbir hükümet yetkilisinin, "şurada terör örgütü hendek kazarken sen seyret" diye talimat vermediğini ifade ederek, "Silahla buradan geçiyor, şunu yapıyor, bunu yapıyor, bunlara dokunmayın da" denilmediğini aktardı.

"Ankara'da kamu düzenini, güvenliğini bozan bir eyleme hangi usulle müdahale ediliyorsa, Diyarbakır'da ya da başka yerde kamu düzenini bozana hukuk çerçevesinde aynı müdahale yapılsın" talimatı verildiğini dile getiren Bozdağ, "Başka bir talimat yoktur olması da zaten düşünülemez." ifadesini kullandı.

- "Talimatla fezleke hazırlanmaz"

Adalet Bakanı Bozdağ, talimatla fezleke hazırlanmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, "Anayasamız açık; hiçbir makam, mevki, kişi yargı yetkisinin kullanımıyla ilgili yargı mercilerine emir, talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiyede bulunamaz. Buradan kalkıp, 'fezleke var mı, siz talimat verdiniz mi vermediniz mi?' diyenler, bilerek ve isteyerek insanları algı yanılmasına sevk etmek istiyor. Böyle bir şey yok." değerlendirmesini yaptı.

"HDP'li milletvekillerinin fezlekeleri içinde yüz kızartıcı suç var mı?" diye sorulduğunu kaydeden Bozdağ, "Merasim Sokak'ta ya da başka yerde canlı bomba olmuş ve orada onlarca masum insan hayatını kaybetmiş, milletvekili de gidiyor, cenazesinde taziyede bulunuyor. Bundan daha büyük, daha utanç verici yüz kızartıcı suç var mı?" diye sordu.

HDP'nin, 2. maddenin tekliften çıkarılmasını öngören önergesi kabul edilmedi.

AK Parti'li milletvekilleri, oylama devam ederken Genel Kurul salonuna gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu alkışladı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.