Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Dolar neden düşüyor

Dolar neden düşüyor

Para piyasalarında geçtiğimiz hafta FED toplantısı vardı. FED’den gelen açıklamalar sonrası dolar tüm para birimleri karşısında değer kaybetti. Başta Euro olmak üzere Güney Afrika Rant’ı ve TL karşısında % 2,5 ile % 4 arasında değer kaybı görüyoruz.

Seçimlerin hemen ertesi günü 2,809 TL ile zirve yapan dolar/TL kotasyonları daha sonra değer kaybetmeye başladı. Şu sıralar 2,675 seviyelerinde hareketini sürdürüyor. Bu iyimser havanın ilk sebebinin FED olduğunu söylemek isterim. İkinci iyimserlik ise içeride yaşanan gelişmeler, siyasi havadaki olumlu konuşmalar ve bir koalisyon ihtimalinin güçlenmesi bu olumlu havanın ivmelenmesini sağlıyor. Şu ana kadar yaşanan gelişmelerde olumsuzluk yok, piyasalara olumlu hava lanse ediliyor ve bu ortam biraz daha böyle devam ederse önümüzdeki günlerde dolar/TL’de 2,650 seviyelerini test edebiliriz. Hatta bir koalisyon hükümeti kurulacak olursa bu iyimser havayla dolar/TL 2,650 ve 2,615 seviyeleri test edilebilir. Bir sonraki FED toplantısına kadar ve içeride hükümet kurma çalışmalarının olumlu seyrettiği zaman dilimi içerisinde dolardaki düşüşler devam edecektir.

Bir iyi haberde Yunanistan tarafından geldi. Aylardır süren pazarlıklar neticesinde Yunanistan 4’ncü sefer kurtarılması hemen hemen kesin gibi. Önceki gün Euro grup toplantısından çıkan haberler şimdilik iyi fakat yaşanacak aksi bir durumda Yunanistan Euro bölgesinden çıkma ihtimali söz konusu olursa piyasalarda şiddetli deprem etkisi yaratacak gelişmeler olacaktır.

İçeride ise piyasalar tamamen kurulacak bir koalisyon hükümetini fiyatlamaya başladı. Piyasalar hükümetin kesin olarak kurulacağına oynuyor. Çünkü FED sonrası dolar bir miktar değer kaybetmiş ve ABD tarafından gelen verilerle hareket etmekteydi. Daha sonra bir koalisyon hükümeti kurulacak beklentisi artınca piyasalarda dolardaki kan kaybı hızlandı.

Dolar/TL’nin yükselirken iki ana sebebi vardı, birincisi FED’in faiz artıracak olması ve tüm dünyada doların değer kazanmasıdır. İkincisi ise içeride seçimler ve çıkacak sonuçlar piyasaları tedirgin ediyordu. İki ana sebepten dolayı da dolar/TL ve Euro/TL yükselişler yaşanıyordu. Şimdi dolar/TL ve Euro/TL’deki düşüş senaryosunda da iki ana sebep var. FED ve seçimlerden çıkan sonuç her ne kadar seçimlerden piyasaların beklediği sonuçlar çıkmasa da bir koalisyon hükümeti kurulacak beklentisi dövizleri düşürüyor. Daha öncede söyledim yine söylüyorum kurulacak bir koalisyon hükümetinin ömrünün çok uzun vadeli olacağını düşünmüyorum.

Şimdiden herkesin bir kırmızıçizgisi var ve herkes onu açıklıyor. Bu şartlar olmadan koalisyon olmaz diyorlar. Velev ki anlaştılar bir koalisyon hükümeti kuruldu piyasa baskısı kırmızıçizgi durmadan gündeme gelecektir. Gündeme geldiği her gün de para piyasalarında dalgalanmalar artacaktır. Önümüzdeki günlerde piyasalarda dalgalı seyir biraz daha fazla olacaktır. Hele hele erken seçim konuşulmaya başlanırsa bu endişeleri bir kat daha artıracağından dalgalı seyrin büyüklüğü de fazla olacaktır.

Değerli Pusula dostları ekonomi Bakanımız Sayın Zeybekçi yine faiz indirimlerinden bahsetti. Önceki gün TCMB’nin faizlerle ilgili toplantısı vardı. TCMB faizlerde bir değişikliğe gitmedi. Zaten gitmesi de beklenmiyordu. Yeni hükümet kurulduktan sonra hem ekonomi yönetiminde kimlerin olacağı önemli hem de TCMB’nin atacağı adımlar çok önemlidir. Erkenden yapılacak bir faiz indirimi de piyasalardaki sakin havanın bozulmasına yol açabilir. Doğru zamanda doğru hamle yapmak lazımdır

Bu süreçte piyasaları belirleyecek gelişmeler dışarıda FED ve ABD tarafından gelecek veriler, Yunanistan sorunu ve içeride hükümet kurma çalışmalarıdır. Buradan gelecek her türlü faiz artırımları ve veriler para piyasalarını ve borsaları şekillendirecektir. Temkinli duruş zamanı diyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR