"Dolara karşı alternatif oluşamıyor"

"Dolara karşı alternatif oluşamıyor"
Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Özbek:- "Para birimleri değer kazanamıyor. Bunda hem parasal genişleme adımlarının hem de siyasi gelişmelerin etkisi var. Hal böyle olunca dolara karşı bir alternatif oluşamıyor"

İSTANBUL (AA) - Destek Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı İnci Özbek, yıl başından bu yana Amerika Merkez Bankasının (Fed) faiz artırım sürecinde temkinli olacağı beklentisi ile değer kaybeden doların bu hafta yükselmeye başladığını kaydetti.

Özbek yazılı açıklamasıyla dolardaki yükselişi değerlendirdi.

Özbek, 4 Nisan’da 2,81’in altını gören kurun bu hafta 2,87 seviyesini test ettiğini anımsatarak, yatırımcıların bu yükselişin sürüp sürmeyeceğini merak ettiğini belirtti.

Dünyanın geri kalanında ekonomilerin problemli görünümlerine dikkati çeken Özbek, "Para birimleri değer kazanamıyor. Bunda hem parasal genişleme adımlarının hem de siyasi gelişmelerin etkisi var. Hal böyle olunca dolara karşı bir alternatif oluşamıyor." ifadelerini kullandı.

Bu hafta Asya’da para birimlerinin genel olarak zayıfladığını aktaran Özbek, Çin’de yuanın dolar karşısında işlem görebileceği aralığın aşağı çekildiğini belirtti.

Özbek, dolardaki artışa ilişkin, Fed'in bölgesel başkanlarının açıklamaları ve Çin verilerinin etkisi ile faiz artırım süreci belirsiz de olsa hala masada kalmasının önemine işaret eti.


- "Rezerv para olan dolar güvenli liman özelliğini koruyor"


Yeni Merkez Bankası Başkanı ve Para Politikası Kurulunun (PPK) faiz indirimlerine devam etmesinin beklendiğini aktaran Özbek, diğer yandan jeopolitik risklerle siyasi anlaşmazlıklar ve mülteci krizi nedeniyle rezerv para olan doların güvenli liman özelliğini koruduğunu kaydetti.

Dolardaki artışı teknik yönden de ele alan Özbek, dolar endeksinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 4’e yakın değer kaybettiğini hatırlattı. Özbek değerlendirmesini şöyle sürdürdü:

"Dolar/TL’deki değer kaybı yüzde 3’ün üzerindeydi. Gündeme bağlı olarak dolara teknik alım gelmesi de şaşırtıcı değil. 12 Nisan tarihinde teknik analize göre aşırı satım bölgesinde olan dolar endeksi için 92,60-93,60 aralığı uzun süredir geçilemeyen ve alımların geldiği güçlü bir destek seviyeleriydi. Dolar/TL’de de 2,80 seviyesi bir süredir teknik alımların geldiği önemli bir destek. Bu hafta dolardaki yükseliş de işte bu seviyelerde başladı.

Bu gelişmeleri göz önünde bulundurduğumuzda doların dünyadaki görünümü açısından net bir beklenti içine girmek zor. Ama IMF’nin de küresel büyüme beklentilerini indirdiği bir ortamda Fed’in faiz artırımlarında çok agresif olması mümkün görünmüyor. Yurt içinde faiz indirimi TL’yi baskılayacağı için Türkiye’de TL’nin dolar’a karşı değer kazancı diğer gelişen ekonomilere göre sınırlı kalabilir."


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.