Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Dolardaki yalancı bahar

Dolardaki yalancı bahar

Geçtiğimiz hafta para piyasalarında çok büyük bir sürpriz oldu. Kimsenin beklemediği görülmez denilen 2,567 seviyelerine dolar üç gün içinde iniverdi. Piyasalarda bütün yorumcuların beklentisi en iyi geleceği yerin 2,650 seviyeleri olacağı yönündeydi. Bizim beklentimiz de aynıydı.

ABD tarafından gelen son verilerin beklentileri karşılayamaması FED’in faiz artırımlarını 2016 yılına kaydıracağı beklentisi oluşturulunca piyasalarda borsayı al dövizi sat pozisyonu oluştu. Ama yine bahar havası çabuk söndü. Son yazdığım yorumlarda da dolar/TL için 2,650 ve aşağılara gelirse alım için fırsat demiştik. Hele hele 2,550-2,580 seviyeleri test edilirse aliyyülâlâ yorumunda bulunmuştuk. Dolar/TL bu seviyeleri test etti fakat bizimde beklediğimiz gibi bu seviyelerde kalıcı olamadı. Tekrar hızla 2,630 seviyelerine kadar geldik. Piyasalar yavaş yavaş seçim fiyatlaması yapar oldu. Mecliste kaç parti olacak hangi parti kaç milletvekili çıkaracak bunlar gün içerisinde araştırma şirketlerinden gelen kamuoyu araştırma rakamları sonrası piyasaların verdiği tepkilerle dolar/TL ve Euro/TL’de dalgalanmalara sebep oluyor. Benim beklentim dolar/TL yukarı yönlü dalgalanmaların artacağı şeklinde, seçim riskini almak istemeyen yabancılar yine borsada satışa geçecekler ve dolar/TL’yi uçuracaklar.

İçeride yaşanan dalgalanmalar biraz seçimden biraz da dış kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Dış kaynaklı olan hepimizin aylardır dilimizden düşürmediği FED, yukarıda da bahsettiğim gibi ABD tarafından son gelen veriler beklentilerin altında kaldı. Fakat buna rağmen FED Başkanı Yellen son yaptığı açıklamada yılın ilk çeyreğinde gelen verilerin kötü olmasının sebebini ağır kış şartlarına bağlayarak yılın ikinci yarısından itibaren verilerin düzeleceğinin ekonominin düzelmesiyle birlikte de faiz artırımlarına başlanacağını söyledi. Kısacası FED’den faiz artırımı Haziran dâhil bütün aylarda gelebileceğini faiz artırımlarının masada olduğunu belirtti. Bu açıklamalardan sonra dolar endeksi 93,50 seviyelerinden 97,04 seviyelerine tekrar yükseldi. Toparlanma hızlı oldu. Borsada yaşanan hızlı yükselişinde yerini düşüşe bıraktı. 90,000 seviyeleri test edilecek diyen yorumcuların aksine bu seviyeler görülse bile buralarda kalamaz diyen bizleri haklı çıkaran bir Borsa İstanbul görüyoruz. 87,300 puan seviyelerinden gelen satışlarla 84,000 seviyesine kadar düşen bir Borsa İstanbul bundan sonraki süreçte de seçimleri bekleyecek olan Borsa İstanbul’u göreceğiz.

Euro/TL geçtiğimiz haftalarda 3,070 seviyeleri test edildi. Bütün yorumlarımda Euro/TL için yükselişlerin satış fırsatı olduğunu Euro’da büyük bir beklentimizin olmadığını yazmıştım. 3,070 seviyelerine gelince de yatırımcılar Euro’yu sattılar. Şu sıralar 2,865 seviyelerindedir. Yunanistan üçüncü defa kurtarılmayı bekliyor ve pazarlık yapmaya çalışıyor. Almanya birliğin bozulmaması adına fedakârlık üstüne fedakârlık yapıyor. Yunanistan kurtarılmak için öncülük etmeye devam ediyor. Euro bölgesi ülkeleriyle toplantılar yaparak Yunanistan’ın birlikten ayrılması halinde Euro bölgesinde çok vahim sonuçları doğurabileceğini onun için Yunanistan’ı birliğin içinde tutmanın Euro bölgesinin menfaatine olacağını söylüyor. Bu olayda Euro’nun geleceğini belirsiz kılıyor

Euro bölgesinin lokomotifi Almanya, Yunanistan için kesenin ağzını yeniden açmayı planlıyor. Aksi bir durumda Euro bölgesinin dağılacağını da çok iyi biliyor. Çünkü uluslar arası yatırım bankaları Yunanistan’ın Euro bölgesinden ayrılması ABD’deki Lehman krizine benzer bir kaos yaratır açıklamasında bulunuyorlar. Biliyorsunuz ABD’de Lehman Brothers 639 milyar dolarla batmıştı. Euro bölgesinde böyle bir gelişme yaşanırsa Euro/Dolar paritesi hızla 1=1 seviyesine gider. Euro tüm para birimlerine karşı hızlı bir şekilde değer kaybeder.  Ben onun için Euro ya değil dolar’a yatırım yapılması taraftarıyım. Altın fiyatları 100 TL seviyesinde tutunmaya çalışıyor. Daha öncede söylediğim gibi altın fiyatlarında düşüş beklemiyorum önünün açık olduğunu düşünüyorum. Orta ve uzun vadede 96 TL ile 121 TL arasında hareket etmesini bekliyorum. Önümüzdeki süreç içerisinde Çin ekonomisinde gözle görülür bir iyileşme olursa Çin’in altın talebini artıracağından dolayı yukarı seviyeleri daha olası görüyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR