Muammer Bingöl

Muammer Bingöl

Dolarizasyon

Dolarizasyon

Rekor üstüne rekor, dolarda 2,500 seviyesinden bir miktar satış geldi. 2,475 seviyelerine kadar geri geldik. Piyasalardaki dalgalanma devam ediyor. 24 Şubat’taki Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası para piyasaları kurulunun toplantısına kadar da piyasalardaki dalgalanma devam edecek gibi görünüyor.

Kurun dalgalanmasındaki sebepler hem içeride hem de dışarıdaki gelişmeler olduğunu söyleyebilirim.

Dışarıda ABD tarafından hafta sonu gelen tarım dışı istihdam verisinin 1997 yılından beri gelen en iyi artış olduğunu güven endekslerinde yaşanan artışlarında ekonomiye olan güveni artırdığını tüm bu gelişmeler ABD tarafında faiz artışlarının yakınlaştığını gösteriyor. Bu da gelişmekte olan ülkelerden para çıkışlarını artırdı ve dolara olan talep artarak devam etti. ABD tarafında veriler iyi gelmeye devam ettikçe dolara olan ilgi daha da artacaktır.

Diğer yandan Yunanistan’da yeni hükümetin iş başına gelmesiyle birlikte Yunanistan Euro’dan çıkacak mı? Tartışmalarının alevlendiğini görüyoruz. Yunanistan Euro’dan çıkarsa bu Euro bölgesinin sonu olur, söylemlerinin arttığını görüyoruz. Euro’daki kayıplarda hızlanmış görünüyor. Euro/Dolar paritesindeki düşüş hafta başında başladı. 1,1480 seviyelerinden 1,1280 seviyelerine kadar düştü. Yaklaşık 200 bip puanlık bir düşüş önümüzdeki günlerde de Yunanistan önderliğinde Euiro’daki tartışmaların büyüyeceğini düşünüyorum. Euro/dolar paritesinde ilk hedef 1,10’lu seviyeler olacaktır. Özellikle Yunanistan tarafından gelen sert söylemler Euro’daki düşüşü daha da hızlandıracaktır. Yunanistan tarafından gelen yine son açıklamalarda bizde sorun yok sorun Euro bölgesinde ve Euro’da açıklamaları kırılganlığın artmasına sebep olmaktadır.

İçerde önemli gelişmede TCMB’ye olan faiz indir baskısıdır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin faizlerin indirilmesi ile ilgili yapmış oldukları açıklamalar piyasaları rahatsız etmiş görünüyor. Aslına bakarsak faizlerin yüksek olduğunda hepimiz hemfikiriz fakat bunun basın aracılığı ile alenen dillendirilmesi piyasaları rahatsız etti ve dolarda yeni rekorların kırılmasının önünü açtığını görüyoruz.  24 Şubatta TCMB’nin faizlerle ilgili toplantısı olacak ve o toplantıya kadar da piyasalardaki dolar hareketinin ve dalgalanmanın devam edeceğini düşünüyorum.

Önceki gün yine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Yiğit Bulut’un faizlerle ilgili açıklaması vardı. Merkez’den 0,50 veya 0,75 baz puanlık bir indirim bekliyorum dedi. Faizlerle ilgili son zamanlarda söylemler arttıkça dolardaki dalgalanmanın boyutları da artacaktır. TCMB özellikle olaya el koyarak ölçülü ve temkinli bir faiz indirimine gerek var.

Dövizdeki dalgalanma Borsa İstanbul’u da vurdu. BİST 84,000 seviyesine kadar gerilediğini görüyoruz. Dolar/TL’de yaşanacak bir geri çekilme Borsa İstanbul’a olumlu yansıyacaktır ve BİST tekrar 90,000 seviyesine doğru bir hareket çizecektir. Aksi bir durumda dolarda yaşanacak yeni bir dalgalanmada BİST 77,000 seviyesine kadar geri çekilir.

Bu suretçe Altın’da değer kaybı olmayacağını söylemiştik. En azından yerinde sayar demiştik. Altın’ın Ons’u 1285 dolar seviyelerinden 1,240 seviyesine kadar düşmesine rağmen Dolar/TL’deki yükselişten dolayı 24 ayar altının gramı hala 99 TL seviyelerindedir. Ben yine altında değerlenme olacağı kanaatindeyim. Altın için 82 TL seviyelerinden Dolar/TL için 2,280 seviyelerinden alın dediğimizin haklılığı hala ortadadır. Bizim önceliğimiz siz değerli Pusula okurlarını en iyi şekilde aydınlatmak bilgilendirmek gerisi size kalmış.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Muammer Bingöl Arşivi
SON YAZILAR