Domuz Gribi Yayılmaya Devam Ediyor...

Domuz Gribi Yayılmaya Devam Ediyor...
Türkiye’de domuz gribi teşhisi ve şüphesi ile hastaneye yatırılan kişilerin ve ölümlerin sayısı artıyor. Virüs, son 3 günde 7 ilde daha tespit edildi. Türk Toraks Derneği bu hastalığın şu an Türkiye’de en çok görülen grip virüsü olduğunu açıkladı.

Son üç günde yüksek ateş ve kusma şikayeti ile Türkiye’nin dört bir yanında hastanelere başvuranların sayısı 40’dan fazla. Bunlardan en az 5’i hayatını kaybetti. Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Salı günü yaptığı açıklamada tespit edilen 8 ölümün H1N1, yani domuz gribi sebebiyle gerçekleştiğini açıkladı. Türk Toraks Derneği bu hastalığın şu an Türkiye’de en çok görülen grip virüsünün bu olduğunu, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın ise 20 milyon kişinin risk grubunda olduğunu açıkladı.

Türkiye’nin dört bir yanında aynı şikâyetler, teşhisler ve ölümler

Cuma günü Nevşehir, Kütahya, Konya, Manisa, Adıyaman, Kahramanmaraş ve daha birçok şehirde yüksek ateş ve kusma şikâyeti ile vatandaşlar hastaneye başvurdu. Bir günde domuz gribi şüphesi ile insanların hastaneye yatırıldığı, teşhisi konulduğu olayların bazıları ve ölümler şu şekilde:

Adıyaman’ın Besni İlçesi'nde yaşayan Aysel Yıldız, 4 Ocak Pazartesi günü yüksek ateş şikayetiyle Besni Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Yıldız, acil serviste yapılan ilk tetkiklerin ardından H1N1 virüsü taşıdığı şüphesiyle Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi. Hastanede karantinaya alınan Yıldız, gece saatlerinde hayatını kaybetti. Yıldız'ın cesedi morga konuldu.

Nevşehir’de yüksek ateş ve grip nedeniyle Devlet Hastanesi’ne gelen dört kişiden birinde domuz gribi tespit edildi. Diğer üç hastadan alınan numunelerin gönderildiği Ankara’daki laboratuvardan sonuç bekleniyor

Konya'da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 yaşındaki bir çocuk hayatını kaybetti.

Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, yüksek ateş şikayetiyle hastaneye kaldırılan 53 yaşındaki Meral Kaçira'da, domuz gribi (H1N1) virüsü tespit edildiğini doğruladı.

Gaziantep'te grip rahatsızlığı nedeniyle hastaneye başvuran bir kadına domuz gribi teşhisi konuldu. Bir başka kadında görülen şikayetler ise domuz gribi şüphesi uyandırdı.

Şanlıurfa'da bir kişi domuz gribi nedeniyle hayatını kaybetti, 3 kişi ise tedavi altına alındı. Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi Bulaşıcı Hastalıklar Yoğun Bakım Servisi domuz gribi endişesi ile gelecek hastalar için boşaltıldı.

Domuz gribinden geçtiğimiz hafta 2 kişinin hayatını kaybettiği Adana’da bir çocuk aynı teşhisle tedavi altına alındı.

Kahramanmaraş'ta vatani görevini yapan 20 yaşındaki Tayfun Ay, domuz gribi şüphesiyle Necip Fazıl Şehir Hastanesi'nde karantinaya alındı.

Kütahya’da domuz gribi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 2 kişinin durumlarının iyi olduğu belirtildi.

“20 milyon kişi risk grubunda”

H1N1 virüsü

Akdenidz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, en yüksek oranda H1N1 virüsü ile karşı karşıya olunduğunu belirterek, "Ülkemizde yaklaşık 20 milyon kişi risk grubunda. Ancak şu ana kadar bu gruptakilerin yüzde 10'u H1N1 gribine karşı aşı oldu" dedi.

Gribin yoğun gerçekleştiği bir dönemde olunduğunu söyleyen Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, mevsim değişkenliği ve hava şartlarının bu virüsün artmasında önemli rol oynadığını, ancak bundan sonraki dönemde azalmaya başlayacağının kesin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yalçın, "Grip hastalığı ya da griple ilgili komplikasyonların gelişiminde şu anda H1N1 daha çok ön planda. Türkiye'de 6 merkezde kurulan laboratuvarlara 17 ilden düzenli veriler gönderiliyor. Bu veriler daha sonra Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Daire Başkanlığı tarafından değerlendirilip grafik oluşturuluyor. Geçen yıl H1N1'in ön planda olduğunu, bunu da H3N2'nin izlediğini görüyoruz. Daha az da diğer virüsler ön planda" diye konuştu.

Gebelerde ölü doğum ve düşük tehlikesi

Prof. Dr. Yalçın, bugün görülen H1N1'in 2009 yılında 'domuz gribi' olarak tabir edilen virüs olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Gribin değişik komplikasyonları var. Kendisi değil de daha sonra oluşan primer ya da sekonder zatürree çok tehlikeli. Gebelerde ölü doğumlar, düşükler ya da nadir kalp kapağını tutabilen rahatsızlıklar olabiliyor. Dolayısıyla ya da multiple (çoklu organ yetmezlikleri) özellikle ümminsüpresif hastalar (bağışıklık sisteminin bozulması) veya altta yatan kanser hastalığı, başka bir kronik metabolik hastalığı olan bireylerde hastalık daha ağır seyredebiliyor. Kronik karaciğer, akciğer hastaları ya da kronik böbrek hastalığı olan bireylerin mutlaka düzenli aşı yaptırmasını öneriyoruz."

Hastalıklı bireyler işe gitmesin

Prof. Dr. Yalçın hasta olanların işe gitmemesinin salgının ivmesini azaltacağını da ekledi:

"Bir kere hastalıklı bireylerin kesinlikle işe gitmemesi gerekiyor. Hastalıklı çocukların okula gönderilmemesi gerekiyor. Aile içinde özellikle el yıkama oranlarını yükseltmek gerekir. Grip hastalarının mutlaka evde istirahat etmesi öneriliyor. Aksırma ve öksürürken elimiz ile ağzımızın kapatılmasına dikkat etmek şart. Her türlü aktiviteden sonra el yıkamamız virüslerin hastalık yapmasını önleyecek en önemli hususlardan biri olarak öngörülebilir"

“En sık görünen grip virüsü”

Göğüs hastalıkları uzmanları ve solunum hastalıkları alanında çalışan hekimler tarafın kurulmuş olan Türk Toraks Derneği, Türkiye'de 2009 yılında ilk olarak saptanan domuz gribi (H1N1) virüsünün şu anda en sık görülen grip virüsü olduğuna dikkat çekti.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, gribin, influenza virüsü denen hastalık etkeniyle oluştuğunu, influenza virüslerinin A, B ve C adında 3 ana tip ve birçok alt tipten oluştuğu belirtildi. Bulaşıcı bir hastalık olan gribin çok sayıda insanı etkileyen salgınlara yol açabileceği, bunların epidemi ve pandemi şeklinde ortaya çıkabildiği, epidemi şeklinde ortaya çıkan salgının bir topluluk veya bölgede görüldüğüne işaret edildi. Pandemi denen salgın türünün ise birçok ülkede epidemilerin yaygın olarak görülmesi şeklinde tanımlanabileceği belirtildi.

Gribin oluşma süreci ile ilgili bilgi de verilen açıklamada, influenza virüsünün antijenik yapısında küçük değişiklikler yaparak mevsimsel epidemilere neden olduğu, sonbahar kış aylarında yüksek ateşli solunum yolu enfeksiyonlarının aniden artışının influenza epidemisini, yani grip salgınını düşündürmesi gerektiği de aktarıldı. Epideminin 2-3 haftada en yüksek düzeye ulaştığı ve 5-6 hafta sürdüğü, tüm ayaktan ve yataklı tedavi kurumlarına başvuruları arttırdığı vurgulandı.

'8 ölüm bu sebeple'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’de Salı günü itibarıyla H1N1 virüsü (domuz gribi) teşhisi konularak hayatını kaybeden vatandaş sayısının ise 8 olduğunu kaydetti.

Müezzinoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan sözlü soru önergeleri kısmında şunları söyledi:

“H1N1 virüsü veya domuz gribi kamuoyunu da ilgilendirdiği için bugün itibarıyla H1N1 virüsü teşhisiyle kaybettiğimiz vaka, yani gerçekleşen ölümlü vaka sayısı 8. Bunların 6 tanesi kronik hastalığı olan veya 65 yaşın üzerindeki hastalarımız, yani immün sistemi zayıf, direnci düşük veya kronik bir hastalığı olan 6 vakamız; 1 tanesi hamile, gebe bir annemiz, diğeri de herhangi bir sağlık sorunu olmayan bir vatandaşımız. Bugün itibarıyla H1N1 virüsü teşhisi konularak kaybettiğimiz vaka sayımız 8.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.