Dövizin düşmesi olumlu değil

Dövizin düşmesi olumlu değil
“Dövizin çok yükselmesi de zarar çok düşmesi de zarar. Fazla düşüş çok sert yükselişleri beraberinde getirir” diyen Pusula Ekonomi Danışmanı Muammer Bingöl, Merkez Bankasına yapılan “önlem al” çağrılarının da yerinde olduğunu söyledi

Son dönemlerde yaşanan jeopolitik gelişmeler, savaş durumu ve Kuzey Kore ile ABD arasında yaşanan gerginliklerin, para piyasalarına etkilerini değerlendiren Pusula Ekonomi Danışmanı ve Konya Döviz Sahibi Muammer Bingöl, yaşanılan gelişmelerden kaynaklı döviz piyasalarında sert bir düşüş olduğunu söyledi.

MERKEZ BANKASI ÖNLEM ALMALI

Para piyasalarında sakin ortamın devam ettiğini belirten Pusula Ekonomi Danışmanı ve Konya Döviz Sahibi Muammer Bingöl, genel anlamda işleyiş açısından özellikle döviz piyasalarında sert bir düşüş olduğunu söyledi. Bingöl, “Şuan itibariyle dolar 3.440 seviyesinde tırmandı. Dünkü düşüşten sonra yeniden yükseliş söz konusu. Bu yükselişin önümüzdeki günlerde de devam etmesini umuyorum. Merkez Bankası, dövizin geldiği yerden çok rahatsız. Siyasi anlamda da rahatsızlık getiriyor. Dün Cumhurbaşkanımızın Başdanışmanlarından Sayın Bülent Gedikli ‘Dolar/ TL’nin 3.40 gelmesiyle beraber acil olarak merkez bankası elindeki enstrümanları kullanmalı her türlü tedbiri almalı. Dövizin düşmesini engellemeli’ demiştir. Bunun gerekçeleri özellikle ihracatımız büyümeye dayalı bir öngörüden geçiyor. Büyümemiz bundan dolayı büyümemizi engelleyeceği için rekabetçi bir kur sistemi olmayacağından dolayı da Gedikli doğru bir hamlede bulundu. Merkez bankasının acil olarak önlem almalı gerekirse faiz indirimine gitmelidir” dedi.

DÖVİZİN DÜŞMESİ OLUMLU DEĞİLDİR

Ekonomik anlamda dövizin düşmesini de piyasada çok büyük kaygıları beraberinde getireceğinin altını çizen Bingöl, “Dövizin nasıl çok yükselmesi ekonomik anlamda piyasaları zor duruma düşürüyorsa; ihracatımızı sıkıntıya sokuyorsa, ithalatçımızı sıkıntıya sokuyorsa, dövizle borcu olan işleyiş bakımında her esnafı zor duruma sokuyorsa yükselişi de düşüşü de ekonomik anlamda kötüdür. Düşüşle birlikte ticari açığımız yükselecektir. Önümüzdeki günlerde döviz, piyasalarda devalüasyon getirir. Dövizin 3,40 düşmesi çok çok olumlu bir gelişme değildir. İthal mallara çok talep olacağı için ekonomimizi zor duruma götürecektir. Dövizin düşmesiyle zarar yükselmektedir. Dövizin çok yükselmesi de zarar çok düşmesi de zarar. Fazla düşüş çok sert yükselişleri beraberinde getirir” diye konuştu.

FÜZE DENEMESİ RAHATSIZLIK VERECEK

Son dönemde yaşanan Amerika ve Kuzey Kore arasındaki atışmanın para piyasasını etkilediğini kaydeden Bingöl, “Geçtiğimiz haftalarda piyasa olarak bunun etkilerini gördük. Kuzey Kore’nin füze denemeleri hem Dolar/Euro lehine gelişmelere beraberinde getirdi. Euro’nun yukarı seviyelere çıkmasına neden oldu. Dünya piyasalarında bir gerilime sebep oldu. Altın güvenilir liman arayışları içerisinde. En çok prim yapan enstrümanlardan bir tanesi oldu. Dünyadaki jeopolitik gelişmeler, savaş durumu veya Kuzey Kore ile ABD arasında yaşanan gelişmeler para piyasalarına doğrudan etkendir. Önümüzdeki günlerde yeniden oluşacak bir füze denemesi de ekonomik anlamda rahatsızlık verecektir” şeklinde konuştu.

GURBETÇİLERİN EKONOMİYE KATKISI VAR

Gurbetçi vatandaşların her sene olduğu gibi bu sene de para piyasalarına büyük ölçüde katkı yaptığını söyleyen Bingöl, “Gurbetçi vatandaşımız; cebine 3 bin, 5 bin, 10 bin Euro arasında alıp ülke ekonomisine katkı yapmaya geliyor. Annesinin babasının bir eksiği varsa onu gidermeye çalışıyor. Öte yandan burada yapılacak ufak tefek işleri varsa ona para harcıyor. Her anlamda gurbetçi vatandaşımızın çok büyük faydası var. Son iki aydır piyasalardaki hareketliliğin, piyasadaki canlanmanın en büyük sebebi gurbetçi vatandaşlarımızdır” dedi. (Uğur Sarı)

 

Kaynak:Pusula Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.