Nimet Dönmez

Nimet Dönmez

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARA VERİLEN SÖZ

DOWN SENDROMLU ÇOCUKLARA VERİLEN SÖZ

Engelli çocuğu bulunan ailelerin yaşamları diğer ailelerin yaşamlarından farklılık gösterir. Küçük bir ışık onlara umut ve sevinç kaynağı olur. Down sendromlu çocuğu olan ailelerin de umut ve sevinç kaynağı vardı. Ne yazık ki umutları suya düştü.

Çarşaf çarşaf afişlerle ilan edilen, büyük bir hizmet olacağı düşünülen hizmet maalesef beklenildiği gibi sonuçlanmadı. Selçuklu Belediyesi’nin Otistik ve Down sendromlu çocukların eğitim, spor, bakım ve sosyal aktiviteleri için kurduğu merkez yalnızca otistik çocuklara hizmet verecek.

Merkezden hizmet almak için kayıt yaptıran birçok aile hâlâ bir beklenti içinde olsa da artık orada otistik çocuklar için hizmet verilecek. Aslında burada bir hassas nokta da Down Sendromlu çocuğu olup kayıt yaptıran ailelerin bilgilendirilmemesi ve geri dönüş yapılmamasıdır.

Engelli çocuğu olan ailelerin toplum baskısından ve çocukları için gerekli çalışmaların yapılmaması bezginliklerini artırmaktadır. Bu çocukların sosyalleşebilmesi, sportif aktivitelerin içerisinde yer alabilmesi için diğer çocuklara sunulan imkanların ve ortamların oluşturulması gerekiyor.

Her zaman sorulan soru “neden dışlanıyoruz? Neden diğer çocuklardan daha çok eğitim alması gereken çocuklarımıza gereken ilgi gösterilmiyor? Onların suçu ne?” gibi birçok soruyu duyuyor ve karşılaşıyorsunuz. Ancak ortada suçlu aramak yerine çözüm odaklı düşünmek ve sonuca varma gerekiyor.

Devlet okulu açsa eğitimci gerçek eğitimci değilse, kimsenin yapacağı bir şey de olmuyor. Öncelikli olarak bu çocuklara kimlerin hizmet vereceği konusunda hassas çalışmalar yapılmalı ve hizmet kalitesi artırılmalı. Öte yandan belirli yaşa gelmiş çocuklara korumalı işyerleri oluşturulmalı onların toplum içerisinde yer almaları sağlanmalıdır. Onlar sorumluluk verildiği zaman yaşıtları gibi görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar.

Selçuklu Belediyesi o merkezde olmaz da bir başka çalışmada bu ailelere verdiği sözü yerine getirme şansı bulursa onların da gönüllerini almış olacak. Çünkü gerçekten o çocukların da hiç olmazsa spor yapabilme şansları olmalı. Bunun için ne denli detaylı çalışmak gerektiği açıkça görülüyor. Eğitim alanları, eğitimciler, taşıma hizmetleri gibi birçok çalışmanın oluşturulması ve bu çocuklara hizmetin ulaştırılması…

Aileler başkandan beklenti içindeler. Selçuklu büyük bir ilçe ve bu ilçede sayısını bilmediğimiz çocuk ve ailesi hizmet bekliyor. Biz Başkan Altay’ın iyi niyetinden şüphe duymuyoruz ve hala kendi adımıza, aileler adına beklentimizi dillendiriyoruz.

Özellikle belirli yaşa gelmiş, Down sendromlu gençler için belediyenin hemen yanında bulunan park alanında onların çalışmasına imkan sunacak bir kafe oluşturulması, hem denetlenebilmesi hem de hizmetin oluşturulabilmesi için güzel bir alan…

Dedik ya biz başkan Uğur İbrahim Altay’ın iyi niyetinden hiç mi hiç şüphe duymuyoruz. Onun bu ailelere sözü var mutlaka yeni bir çalışmayla onların da gönlünü alacaktır diye umuyoruz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Nimet Dönmez Arşivi
SON YAZILAR