DP World Yarımca Limanı açılış töreni

DP World Yarımca Limanı açılış töreni
Cumhurbaşkanı Erdoğan, açılışa canlı yayınla bağlandı-Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım:-"Türkiye'ye son 13 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 10 kattan fazla artış var. İnsanlar geleceğe yatırıma karar verirken neye bakıyor?

KOCAELİ (AA) - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, "Türkiye'ye, son 13 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 10 kattan fazla artış var. İnsanlar geleceğe yatırıma karar verirken neye bakıyor? Ülke, hukuk devleti mi? İstikrar var mı? Güçlü siyasi irade var mı? Bunlara bakıp, karar veriyor." dedi.

Dubai Port (DP World) Yarımca Limanı'nın Kocaeli'nin Körfez ilçesinde gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Yıldırım, limanın yapılmasında çevre hassasiyetiyle büyümeyi, kalkınmayı, üretime katkı sağlamayı bir denge içerisinde gözetttikleri için Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı ile önceki bakanlara teşekkür etti.

"Sadece çevre derseniz, aman çevre korunsun endişesini ön plana çıkarırsanız ülkenin büyümesi, kalkınması, hak ettiği yatırımları ihmal etmiş olursunuz" sözlerine yer veren Yıldırım, "Hepsi bir arada pekala olabiliyor. Artık gelişmiş dünyada teknoloji buna imkan veriyor. Şehirlerin ortasında çöp işleme fabrikaları var. Baktığınız zaman sanatoryum gibi gözüküyor ama içeride çöp işleniyor. Masraftan kaçınmayınca, gerekli şartları yerine getirince her türlü yatırımın önü açılıyor." diye konuştu.

Kocaeli'ne kazandırılan limanın kentin konteyner kapasitesinin yarısı büyüklükte, çok önemli bir yatırım olduğunu ifade eden Yıldırım, projenin gerçekleşmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde kendilerine verdiği talimatla, ilgili bakanlıklarla yoğun bir çalışma da bulunduklarını anlattı.

Yıldırım, Kocaeli'nin bir denizci, sanayi şehri olduğunu dile getirerek, İzmit Körfezi'ndeki 37 liman ile Türkiye'deki toplam taşımacılığın, ticaretinin yüzden 20'den fazlasının bu bölgede gerçekleştirildiğini aktardı.

Projenin Türkiye'nin ticaret, sanayi ve üreten şehri Kocaeli'de yapılmasına karar veren, Türkiye'deki istikrara ve güçlü siyasi iradeye güvenerek yatırımı gerçekleştiren n DP World şirketine, ülke ve millet adına teşekkür eden Yıldırım, konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'ye son 13 yılda doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında 10 kattan fazla artış var. İnsanlar geleceğe yatırıma karar verirken neye bakıyor? Ülke hukuk devleti mi? İstikrar var mı? Güçlü siyasi irade var mı? Bunlara bakıp karar veriyor. Türkiye dünyanın merkezinde yer alıyor. Niye merkezinde yer alıyor? Türkiye'den 3 saatlik uçuşla 56 ülkeye gidiyorsunuz. 1,5 milyar nüfusa erişiyorsunuz. 30 trilyon dolarlık bir ekonominin var olduğu bir bölgeye ulaşıyorsunuz. Buraya yatırım yapmaktaki bir başka gerçek şudur. Artık 2008 küresel ekonomik krizinden itibaren dünyadaki zenginlik merkezi batıdan doğuya doğru hareket etti. Dolayısıyla bu yolculukta en önemli durak da Türkiye'dir, bu bölgedir. İşte bu nedenle biz dünyanın en büyük havalimanını yapıyoruz. İşte bu nedenle dünyanın 4. büyük köprüsü, Osman Gazi Köprüsü'nü yapıyoruz."

-"İş adamlarımızın üçüncü ülkelerle de iş birliği yapması için çalışıyoruz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün DP World Yarımca projesinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Başbakanlığı döneminde verdiği talimatla tüm adımlarının atıldığını belirterek, 5 sene önce projenin lansmanında ortaya koydukları hedeflerin gerçekleştiğini görmekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

Yatırımın hem Türkiye'nin dünyayla ticaretine katkı sağlaması hem de iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesine vesile olmasını dileyen Çavuşoğlu, tüm zorluklara, dünyadaki ekonomik krizlere rağmen iki ülkenin de ekonomik büyümesini ve istikrarını sürekli kıldığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dubai başta olmak üzere tüm Birleşik Arap Emirlikleri son yıllarda ekonomisini çeşitlendirdi ve sadece petrole dayalı ekonomi değil, tüm alanlarda büyük yatırımlar yaptı. Türkiye de gerek bölgesindeki sorunlar gerekse dünyadaki krizler, en büyük pazar alanı Avrupa Birliğinin içindeki ekonomik krizler ve vurgunluklara rağmen ekonomisini istikrarlı bir şekilde büyüttü ve dünyadaki küresel sorunlardan en az etkilenen ülkelerden bir tanesi oldu. Bundan sonra iki ülke arasında ciddi bir potansiyel var, bunu değerlendirmeyi düşünüyoruz. Savunma sanayiden yatırımlara. Türk iş adamlarımızın da Birleşik Arap Emirlikleri'nde yatırım yapmak için ilgi duyduğunu, girişimde bulunduğunu biliyoruz. İş adamlarımızın üçüncü ülkelerle de iş birliği yapması için çalışıyoruz."

"Esasen bölgedeki tüm sorunlara baktığımız zaman Suriye, Irak, Yemen, Libya tüm bu konularda Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri aynı kutunun içindedir" diyen Çavuşoğlu, "Yine teröre karşı, bölgedeki mezhepçiliğe karşı birlikte tavır sergiliyoruz. Aynı duruşu sergiliyoruz. Bölgenin istikrarı, güvenliği, refahı, kalkınması için Birleşik Arap Emirlikleri ile ilişkilerimizi daha da güçlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Liman, Bakanlıktan tam not aldı"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, devasa yatırım maliyeti ve büyük bir istihdam kapısı olmasının yanında, çevreci yönüyle de öne çıkan DP World Yarımca Limanı'nın, ülke ve millet için hayırlı olmasını diledi.

Bakan Sarı, DP World Yarımca Limanı'nın çevrecilik anlamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından tam not aldığını dile getirerek, bütün yatırımların, büyük sanayi alanlarının, fabrikalar ve bu modern limanların ülkenin ihtiyaç duyduğu çok önemli tesisler olduğunu kaydetti.

Türkiye'nin 14 yıldır yakaladığı kalkınma ivmesinin, büyüyen ekonomisinin olası bir sonucu olduğunu aktaran Sarı, "Kalkınma ivmesi büyüdükçe, sanayicimizin ve vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu ürünleri karşılayan ithal ve ihraç yüklerimiz gün gün artış gösteriyor. Bu artışın doğal bir sonucu olarak konteyner taşımacılığında yoğun bir talep oluştu ve Kocaelimizde de büyük bir konteyner terminalinin kurulmasını zorunlu kıldı. 'Yarımca Konteyner Terminali' projesi bu ihtiyaca fazlasıyla cevap veren bir yatırım oldu." diye konuştu.

Bakanlık olarak limanın olası çevresel etkilerini büyük bir titizlikle incelediklerine ve bu stratejik yatırımın bir an önce hizmete alınabilmesi için 15 kamu kurumuyla birlikte çok yoğun bir tempoda çalıştıklarına dikkati çeken Sarı, "Limanın inşaatı ve işletilmesi esnasında deniz ekosistemine, yerleşim yerlerine ve diğer tesislere yönelik oluşabilecek muhtemel etkilerini bir bir inceledik. Sonuç olarak, gerekli olan bütün önlemleri aldık." ifadelerini kullandı.

- "Limanın deniz trafiğine etkilerini en aza indirdik"

Bakan Sarı, limandan hizmet alacak tüm gemilerin atıklarının hızlıca bertaraf edilebilmesi için liman sahasında bir atık kabul tesisi kurulduğunu anlatarak, "Limanın mevcut deniz trafiğine olabilecek etkilerini de gözardı etmedik, en aza indirdik. İnşaat ve işletme aşamalarında can, mal ve çevre güvenliğinin sağlanmasına yönelik olarak simülasyon çalışmalarımızı tamamladık. Muhtemel kazalarda denizimizin petrol ve diğer zararlı maddelerle kirlenmesini önlemek amacıyla, Risk Değerlendirmesi ve Acil Müdahale Planları'nı çabucak hazırladık." sözlerine yer verdi.

Kocaelilerin daha temiz bir çevrede yaşaması ve kentin markalaşması için kolları sıvadıklarını vurgulayan Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

"Kocaelimizde kentsel dönüşüm hamlemiz büyük bir hızla devam ediyor. Körfez, Gölcük ve İzmit gibi 3 farklı ilçede, riskli olan bütün yapıları yeniliyoruz. Yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla Kocaeli'deki plansız ve güvensiz yapılaşmanın tamamiyle önüne geçeceğiz. Böylelikle vatandaşlarımız daha ferah yaşam alanlarında can güvenliği endişesi yaşamadan hayatlarını sürdürecekler. Çevre ve şehircilik alanında Kocaeli'ye son 13 yılda toplamda yaklaşık 421 milyon liralık kaynak kullandık. Çevre altyapısının geliştirilmesi için son 13 yılda 131 projeyi destekledik, bu projelere yaklaşık 12 milyon lira tutarında kaynak aktardık. 2003-2015 yılları arasında yapım, proje, onarım, güçlendirme, zemin etüdü gibi işler kapsamında, 78 adet yatırım gerçekleştirdik, halen 8 adet yatırımımız devam ediyor."​

-"Türkiye çapında başka yatırımları da arıyoruz"

DP World Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Ahmet bin Sülayem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve hükümete, Türkiye, Ortadoğu ve Afrika için gösterdiği vizyon için teşekkür etti.

"Bu muhteşem proje, bize güveniniz ve bu muhteşem tesisin kurulması için bölgeye yapmış olduğunuz katkılar için teşekkür ediyoruz." diyen Sülayem, şöyle dedi:

"Elimizden geldiğince en son, en akıllı teknolojiyi Yarımca Limanı'nda hayata geçirdik, çalışmalarımıza yansıttık. Çünkü ekonomi akıllı bir ekonomi. O yüzden de akıllı teknoloji kullandık. Sadece Yarımca ile sınırlı kalmayacağız. Türkiye çapında başka yatırımları da arıyoruz. Sizin bize göstermiş olduğunuz bu güvenin karşılığını vereceğiz, başka yatırımlarla bunu taçlandıracağız."

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı yayınla katıldığı törende, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, DP World Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Sultan Ahmet bin Sülayem, DP World Yarımca CEO'su Nichola Silveira ve diğer protokolün katılımıyla Dubai Port Yarımca Limanı'nın açılışı gerçekleştirildi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.