Oktay Demiray

Oktay Demiray

Düdüğün Gücü!..

Düdüğün Gücü!..

"Bazen, çok ender de olsa, hakemin kararlarının taraftarlarınkiyle aynı doğrultuda olduğu görülür. Ama bu bile onun masum olduğunu kanıtlamaya yetmez. Yenilenler onun yüzünden yenilir, yenenler ise ona karşı yenmişlerdir. Tüm yanlışların bahanesi, tüm felaketlerin nedeni odur. O olmasaydı taraftarlar onu icat etmek zorunda kalırlardı. Ondan ne kadar nefret ederlerse etsinler bir o kadar da ihtiyaç duyarlar.

Maç boyu 22 futbolcunun arasında at gibi koşturur hakem.. Bu denli büyük bir özverinin karşılığında gördüğü ödül ise seyircilerin uluyarak kellesini istemesidir. Kan ter içinde kalan hakem her maçın başından sonuna dek, başkalarının ayakları arasında gidip gelen beyaz topu izlemek zorundadır. Onun da zaman zaman bu topla oynamak isteyebileceği açıktır.. Ama bu fırsat asla verilmemiştir hakemlere.. Top kazara bedenine çarpsa seyirciler annesini hatırlar.. Yine de, o yeşil kutsal alanda olmak uğruna tüm hakaretlere, yuhalamalara, atılan taşlara ve okunan belalara göğüs germeyi çok iyi bilir.."

---

Hakemi bu kadar güzel tarif eden bir yazı okumadım. Uruguaylı Eduardo Galeano'nun harika kitabı Gölgede ve Güneşte Futbol'dan kısa bir bölümle hakemlerin neler hissettiğini anlatmak istedim size..

İnsan neden hakem olmak ister? Küfür yemek için mi? Hayır tabii ki.. Milyarlarca insanın tutkusu futbolda gücün temsilcisidir hakemler.. Maç başladığı an ne FİFA kalır, ne UEFA, ne mafya, ne medya, ne büyük ne küçük.en azından bir zamanlar bizim için böyleydi. Hakem adam gibi adamsa, hakem gibi hakemse, düdük onundur. Güç ondadır artık.. Vicdanının rengine takılır ya da bir takım hesaplar içine girip talimatlarla,yönlendirmelerle sahaya çıkarsa 1-2 yılda biter kariyeri.yada biri çıkar ‘’ sen bizim adamımız değilsin’’der veya sahada çobanlık yapmaya kalkarsa biter hakemliği..sahada Gücünü doğru kullanırsa Collina olmaya doğru atar adımlarını..

---

Collina olmak ya da olmamak.. Bir hakem için ne kadar önemli biliyor musunuz? İtalya'da Juventus'u sevmeyen futbolseverlerin birbirlerine anlattıkları bir espri varmış, Romalı bir baba ve oğlu bir spor mağazasına girmişler. Adam oğluna Roma formasını almak istemiş. Oğlu renkli hakem formasını beğenmiş.. Baba kızarak, "Oğlum sen Romalı'mısın. Ne işin var Juve formasıyla" demiş.

İtalyanlar da dürüst olmayan hakemlere kötü gözle bakıyorlar.bizde de tam tersi….!

Ama Collina onlar için halk kahramanı. Sony firmasının milyonlarca eve soktuğu Playstation oyunlarının en popülerinin kapağında onun resmi var. Gücünü doğru kullandığı için…..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Oktay Demiray Arşivi
SON YAZILAR