Duma Seçimleri Ukrayna’da Protesto Edildi

Duma Seçimleri Ukrayna’da Protesto Edildi
Ukrayna’da, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili genel seçimi için diplomatik temsilciliklerde süren oy verme işlemi protesto edildi. Çıkan olaylarda 3 protestocu gözaltına alındı

KİEV (AA) - Rusya’nın Kiev Büyükelçiliği, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma milletvekili genel seçiminde oy verme işlemi için sabahtan itibaren kapılarını vatandaşlarına açtı.

Büyükelçilik önünde seçim işlemlerinin yapılmasına karşı olan bir grup, büyükelçilik etrafında güvenlik amaçlı konulan engeli aşmaya çalıştı. Bunun üzerine güvenlik güçleri ile gruptakiler arasında arbede çıktı. Rus vatandaşı olduğu ve oy kullanmaya geldiği belirtilen bir kişinin bir protestocu tarafından tartaklandığı görüldü. Güvenlik güçleri 2 protestocuyu gözaltına aldı. Grubun eylemlerini arttırması ve seçmenlerin büyükelçiliğe girmesini engellemeye çalışması üzerine bina çevresindeki güvenlik güçlerinin sayısı arttırıldı.

Rusya’nın Odessa Başkonsolosluğunda da sabah bir grubun Rus vatandaşlarının oy kullanmak için binaya girmesine engel olması üzerine güvenlik güçleri ile grup arasında küçük bir arbede yaşandığı ve 3 protestocunun gözaltına alındığı belirtildi. Rusya’nın Odessa Başkonsolosluğunda güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına aldığı ve oy verme işlemlerinin sürdüğü bildirildi.

Rusya’nın Harkov ve Lviv başkonsolosluklarında Duma seçimi için oy verme işlemlerinin sorunsuz devam ettiği belirtildi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, seçimler başlamadan önce Rusya’nın Duma seçimlerini Kırım’da ve Ukrayna’da diplomatik temsilciliklerde yapamayacağını bildirmişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı: Seçimler yasal değil
Bu arada Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın Duma seçimlerini Kırım ve Sivastopol’da gerçekleştirmesine tepki gösterdi.

Bakanlık sözcüsü Maryana Betsa yaptığı açıklamada, bu seçimin Rusya’nın saldırganlığa devam ettiğinin bir göstergesi olduğunu söyledi. Kırım’ın Ukrayna’ya ait olduğunu vurgulayan Betsa, “Bu seçimler yasal değildir, uluslararası yasaları, Birleşmiş Milletler (BM) Antlaşması'nı, Ukrayna yasalarını, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve uluslararası sınırını tekrar onaylayan BM Genel Kurulu’nun 27 Mart 2014 tarihli kararını ihlal etmektedir.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Betsa, dünyaya Rusya’nın Duma seçimlerini tanımama ve buna bağlı olarak yaptırımların arttırılması çağrısında bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.