Dünya Bankasının "Türkiye Düzenli Ekonomik Notu"

Dünya Bankasının "Türkiye Düzenli Ekonomik Notu"
Banka, Türkiye için 2016 ve 2017 büyüme tahminini yüzde 3,5'te sabit tutarken, 2018 için yüzde 3,6 olarak belirledi- Cari açık tahmini ise GSYH'nin yüzde 4,6’sından yüzde 4,1'ine çekildi

ANKARA (AA) - Dünya Bankası, Türkiye için bu yılki büyüme tahminini yüzde 3,5'te sabit tuttu.

Dünya Bankası, "Türkiye Düzenli Ekonomik Notu"nu (nisan) yayımladı.

Buna göre, banka, Türkiye'nin için 2016 ve 2017 büyüme tahminlerini yüzde 3,5'te sabit tutarken, 2018 tahmini ise yüzde 3,6 olarak belirledi.

Bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 7,5'ten yüzde 8,5'e yükselten banka, cari açık tahminini ise GSYH'nin yüzde 4,6’sından yüzde 4,1'ine çekti.

Genel yönetim bütçesinin, bu yıl yüzde 1,8 açık vermesinin beklendiği belirtilen notta, "Daha yavaş GSYH büyümesi projeksiyonumuza bağlı olarak, daha zayıf bir gelir performansı öngördüğümüz için 2016'da daha büyük bir bütçe açığı bekliyoruz." denildi.

Rusya’daki ekonomik daralmanın sürmesi ve iki ülke arasındaki gerginliklerin çözüme kavuşturulamaması halinde, Rusya’ya ihracatın azalmaya devam etmesinin beklendiğine yer verilen notta, Rusya’dan ve Avrupa’dan gelecek ziyaretçi sayısının azalacağı beklentisiyle turizm gelirlerinde de aşağı yönlü eğilimin süreceği öngörüldü.

Dünya Bankasının notunda, "Güçlenen özel tüketim ve kamu harcamaları sayesinde, geçen yıl büyüme yüzde 4’e yükseldi" ifadesine yer verilerek, ithalatın beklenenden erken bir şekilde, 2015'in dördüncü çeyreğinde toparlanmaya başladığı ve 2016 boyunca bu ivmeyi korumasının beklendiği kaydedildi. Dış zorlukların 2016'da ihracat artışını oldukça düşük bir oranda tutacağı öne sürülen notta, asgari ücretteki artışın, özel tüketimi artıracağı ve 2016'da büyümenin ana sürükleyici etkenlerinden birisi yapacağına işaret edildi.

Notta, "Kamu harcamalarının azalan bir hızda olsa da büyümeye katkıda bulunması bekleniyor. Yapısal sorunlar sebebiyle özel yatırımların 2016'da yine nispeten zayıf bir seyir izlemesi bekleniyor. Son zamanlarda terör eylemlerinde yaşanan artış ve Güneydoğu'daki huzursuzluklar büyüme tahminimize ilişkin aşağı yönlü riskler oluşturuyor. Düşük petrol fiyatlarının sürmesi 2016'da cari açığın GSYH’nin yaklaşık yüzde 4,1’i seviyesine indirilmesine yardımcı olacaktır. Liranın istikrar kazanmaya başlamasıyla birlikte, dövizin yansıma etkisi yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır ancak güçlü tüketim sebebiyle yılın ikinci yarısına doğru talep baskıları artabilir ve dezenflasyon sürecini yavaşlatabilir. 2016 sonunda enflasyonun yüzde 8,5 olacağını öngörülmektedir." değerlendirmesinde bulunuldu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.