Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Dünya Basın Özgürlüğü Günü
Tunuslu Gazeteciler Sendikası Başkanı: - Bazıları Tunus'ta basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin azaldığını sanabilir, ancak basına ekonomik ve sosyal yönden ihlallerde artış vardır"

TUNUS (AA) - Tunuslu Gazeteciler Sendikası Başkanı Naci Baguri, sanıldığı gibi ülkede basın özgürlüğüne yönelik ihlallerin azalma göstermediğini söyledi.

Dünya Basın Özgürülüğü Günü dolayısıyla Tunuslu Gazeteciler Sendikası Merkezi'nde düzenlenen panelde konuşan Baguri, Tunus'ta basına yönelik sistematik bir ihlal çalışmasının azaldığı genel itibariyle doğru olmakla birlikte ekonomik baskıların yanında kurumlar içinden yapılan baskı ve ihlallerin artış gösterdiğini bildirdi.

Televizyon kanallarının bir çoğunda toplu işten çıkarma işlemlerinin giderek arttığını ifade eden Baguri, "Gazetecilerin fakirleştirildiği bir ortamda ihlallerin olmadığından söz edilemez." dedi.

Tunus'ta gazetecilerin bir çoğunun ekonomik zorluklar içinde yaşam mücadelesi verdiğini söyleyen Baguri, gazetecilerin bir çoğunun sosyal ve sağlık sigortalarının dahi yapılmadığını hatırlattı.

Gazetecilerin ekonomik durumlarının düzeltilmesi adına hükümetle reklam gelirlerinden elde edilen gelirin yüzde 5'inin gazetecilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için harcanacağına dair yaptıkları anlaşmayı hatırlatan Baguri "Hükümetten bu anlaşmaya bağlı kalmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Tunus'un Şems FM Radyo Kanalı çalışanlarının grev yaptığını ve bugün polis baskınına uğradıklarını bildiren Baguri, meslektaşlarının yanında yer alacaklarının altını çizdi.

Geçen günlerde Mısır Gazeteciler Sendikası'na düzenlenen baskını "Despot rejiminin geri dönüşü" olarak nitelendiren Baguri, bu baskına ilişkin bir açıklama yayınlayacaklarını sözlerine ekledi.

Baguri, Dünya Basın Özgürlüğü Günü kutlamaları nedeniyle Tunus'ta Basın Özgürülüğü Realitesi Yıllık Raporu hazırladıklarını duyurdu.

Hazırlanan raporda cumhurbaşkanlığı, hükümet ve bazı bakanlıkların basına yönelik ihlallerine örnekler verilirken, gazetecilerin ekonomik sıkıntıları, sosyal haklardan mahrum bırakılmaları ve özel sektör medya kuruluşlarında sergilenen tavırların basın özgürlüğüne karşı işlenmiş en önemli ihlaller arasında yer aldığı vurgulandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.