Dünya Basın Özgürlüğü Günü

Dünya Basın Özgürlüğü Günü
Mısır Gazeteciler Sendikası:- "Mısır'ın konumu basın özgürlüğüne ilişkin uluslararası bütün raporlarda geriledi"

KAHİRE (AA) - Mısır Gazeteciler Sendikası, ''basın özgürlüğüne ilişkin uluslararası bütün raporlarda Mısır'ın durumunun kötüye gittiğini'' bildirdi.

Sendikanın Dünya Basın Özgürlüğü Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'ın hapishanelerinde en çok gazeteci bulunduran ikinci ülke olduğu belirtilerek, "Ülkenin basın özgürlüğünde dünyada 159'uncu sırada yer almasının ardından geçen ay sendika olarak basın özgürlüğü ve kamu özgürlükleri alanında ülkenin imajını düzeltmek adına birtakım adımlar attık. Ancak emniyet, sendikayı basarak iki meslektaşımızı gözaltına almayı tercih etti." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, "Basın ve medya alanında yasal düzenlemeler yapılması, yayınla ilgili davalarda hapis cezasını yasaklayacak düzenlemelere gidilmesi, tutuklu basın mensuplarının serbest bırakılacağı yönündeki sözlerin tutulması gibi adımlar atılması beklenirken, hükümet bugünü ihlalleri artırıp, sendikaya girip, iki meslektaşımızı gözaltına alarak kutlamayı seçti." ifadeleri yer aldı.

Gazeteciler, meslektaşlarının gözaltına alınmasını başkent Kahire'deki Sendika merkezi önünde protesto etti.

Mısır Gazeteciler Sendikası Başkanı Yahya el-Kalaş, yaptığı basın açıklamasında, "Biz saygınlığımızı, Mısır da onurunu kazanacak." ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı Mecdi Abdulgaffar ve Kahire Emniyet Müdürü Halid Abdulal hakkında savcılığa sundukları dilekçeyi okuyan Kalaş, gözaltılarla diğer gazetecilerin korkutulmak istendiğini, bunun yasalara aykırı olduğunu ve sendikanın saygınlığını ihlal ettiğini belirtti.

Mısır Gazeteciler Sendikası, İçişleri Bakanı istifa edene kadar sendika binasında eylem yapma kararı aldıklarını duyurmuştu.

1 Mayıs’ta Gazeteciler Sendikası önünde oturma eylemi yapan Amr Bedr ve Mahmud es-Sakka gözaltına alınmıştı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.