Sosyal medya devleri çöktü! Açıklamalar peşpeşe geldi

Sosyal medya devleri çöktü! Açıklamalar peşpeşe geldi
Sosyal medya uygulamaları WhatsApp, Facebook ve Instagram'a dünya genelinde erişim sağlanamıyor.

Sosyal medya uygulamaları WhatsApp, Facebook ve Instagram'a dünya genelinde erişim sağlanamıyor.

Dünyanın her yerinden sosyal medya kullanıcıları, WhatsApp, Facebook ve Instagram'a erişim sağlama konusunda sorun yaşadıklarını bildirdi. TSİ 19.00 sıralarında meydana gelen kesinti dünyanın dört bir yanındaki kullanıcıları olumsuz etkilerken, sosyal medya kullanıcıları farklı ağları kullanarak şikayetlerini dile getirdi. Tamamı Facebook şirketine ait olan ve ortak altyapıyı kullanan uygulamalar olan WhatsApp, Facebook ve Instagram'ın yanı sıra yine şirkete ait Messenger ve Facebook Workplace gibi uygulamalar da kesintiye uğradı. Kesinti sırasında Facebook sayfasına girmeye çalışan kullanıcılar tarayıcının bağlantı hatasıyla karşılaşırken, WhatsApp ve Instagram uygulamalarında yeni mesaj ve içerikler görüntülenemiyor. Kesintinin nedeni henüz bilinmezken, Facebook şirketinden küresel kesintiyle ilgili resmi açıklama gelmedi.

Facebook'un İletişim Direktörü Andy Stone ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Uygulamalarımız ve ürünlerimize erişimde sorun yaşandığının farkındayız. Mümkün olan en kısa sürede her şeyin normale dönmesi için çalışıyoruz" dedi.

Sorun nedeniyle özür dileyen Stone, söz konusu uygulamalara erişimde sorun yaşanan ülkelerle ilgili detay vermedi.

Beyaz Saray’dan sosyal medya şirketlerine yeni düzenleme sinyali

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Facebook gibi sosyal medya şirketlerine ilişkin iddiaların Başkan Joe Biden ve ABD Kongresi'nin gündeminde olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Facebook gibi sosyal medya şirketlerine ilişkin iddiaların Başkan Joe Biden ve ABD Kongresi'nin gündeminde olduğunu açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki düzenlediği günlük basın toplantısında, Facebook gibi sosyal medya şirketlerine ilişkin iddialara değindi. Özellikle Facebook muhbiri olarak ortaya çıkan şirketin eski çalışanı Frances Haugen'in sosyal medya devinin kamu yararı ile şirket karı arasında bir çatışma olduğunda kendi çıkarını seçtiği yönündeki açıklamalarına değinen Psaki, sosyal medya şirketlerine ilişkin federal düzenlemelerin Başkan Joe Biden ve ABD Kongresi'nin gündeminde olduğunu belirtti. Sosyal medyanın gençler üzerindeki etkisinin uzun süredir tartışıldığının altını çizen Psaki, "Şirketlerin iç düzenlemelerinin işe yaramadığı ortada" ifadelerini kullandı.

Facebook'un yanlış bilgiler biriminin eski çalışanlarından Frances Haugen, Facebook'un binlerce iç yazışmasını ve belgesini basına sızdıranın kendisi olduğunu açıklamıştı. ABD medyasına verdiği röportajda belgeleri sızdırdığını itiraf eden Haugen, şirketin kamu yararı ile şirket karı arasında bir çatışma olduğunda kendi çıkarını seçtiğini ileri sürmüştü. Haugen ayrıca, Facebook'un önceliğinin nefret söylemiyle ve yalan haberle mücadele değil, kar etmek olduğunu söylemişti.

Facebook çalışanlarının şirket binalarına giremediği iddiası

Sosyal medya uygulamaları WhatsApp, Facebook ve Instagram'a dünya genelinde erişim sağlanamazken, durum değerlendirmesi yapmak üzere şirket binalarına gelen Facebook çalışanlarının içeri giremediği iddia edildi.

Dünyanın her yerinden sosyal medya kullanıcılarının WhatsApp, Facebook ve Instagram'a erişim sorunu devam ederken, ABD'nin öne gelen gazetelerinden New York Times'ın muhabiri Sheera Frenkel ilginç bir iddia ortaya attı. Frenkel, Twitter hesabında yaptığı açıklamada, hala devam eden küresel erişim sorununun boyutlarını değerlendirmek üzere şirket binalarına gelen Facebook çalışanlarının içeri giremediğini öne sürdü. İddiasını adını açıklamadığı bir Facebook çalışanı ile yaptığı telefon görüşmesine dayandıran Frenkel, çalışanların kartlarının kapıları açmadığını ifade etti.

Facebook'un hisselerinde yüzde 5'in üzerinde değer kaybı

Facebook, WhatsApp ve Instagram'la ilgili küresel ölçekteki erişim sorunu, üç sosyal medya platformunu da çatısı altında barındıran Facebook'un New York borsasındaki hisselerini olumsuz etkiledi. Söz konusu uygulamalara erişim sorunu devam ederken, Facebook'un hisseleri yüzde 5'in üzerinde değer kaybetti.

Bakan Yardımcısı Sayan: Yaşanan sorunlar, yerli ve milli uygulamaların önemini ortaya çıkarıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yabancı menşeli platformlarda yaşanan sorunların, yerli ve milli mesajlaşma uygulamalarının önemini bir kez daha ortaya çıkardığını bildirdi.

Sayan, Twitter hesabından, Facebook, Instagram ve WhatsApp servislerinde yaşanan erişim sorununa ilişkin açıklama yaptı.

Söz konusu platformlara uzun bir süre geçmesine rağmen ulaşılmadığını ifade eden Sayan, anlık haberleşme amacıyla kullanılan yabancı menşeli platformlar ve sosyal ağların, ülkelerin yasal düzenlemelerine uymadığı gibi, hizmet kalitesi taahhütlerinin de bulunmadığını belirtti.

Sayan, kullanıcı sayısı arttıkça ekonomik değeri büyüyen bu platformların, kullanıcılarına karşı daha fazla sorumlu olması gerektiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu mecralarda sıkça yaşanan kesintiler, tüketici hakları yönünden yeni bir düzenleme ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu tür sorunlar, yerli ve milli mesajlaşma uygulamalarımızın önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Tüm vatandaşlarımızı yerli ve milli uygulamalarımızı kullanmaya davet ediyorum."

- Yerli ve milli platformlar sunduğu güvenlik ve farklı teknolojik özelliklerle dikkat çekiyor

Yaşanan sorunlarla birlikte BİP, Dedi, HAVELSAN ileti ve Yaay gibi yerli ve milli uygulamalar kullanıcılara sundukları çeşitli özellikler ve aldıkları güvenlik önlemleriyle ön plana çıkıyor.

Turkcell çatısı altındaki BiP, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uygulama ile metin mesajlaşmanın dışında sesli ve görüntülü görüşme, belge gönderip alma ve benzeri birçok işlem yapılabiliyor.

Tüm iletişimin şifreli bir şekilde taşındığı BiP'in verileri, Turkcell'in Türkiye'deki veri merkezlerinde tutuluyor. BiP uygulaması, her geçen gün eklenen yeni özellikleriyle daha da gelişiyor.

- Dedi, ücretsiz mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama gibi birçok hizmet sunuyor

Bilgi Teknolojileri ve İnternet Güvenliği Derneği tarafından geliştirilen yerli uygulama "Dedi" de kullanıcılarına ücretsiz olarak mesajlaşma, sesli ve görüntülü arama gibi birçok hizmet sunuyor.

Tüm sesli ve görüntülü aramaların, dosya paylaşımlarının üst düzey güvenlik protokolleriyle uçtan uca şifrelendiği uygulama da son günlerde uygulama mağazalarında en çok indirilen uygulamalar arasına girdi. Açık kaynaklı bir yazılım üzerine temellendirilen Dedi'nin kaynakları herkes tarafından incelenebiliyor.

- HAVELSAN ileti de Türkiye'de önemli kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılıyor

HAVELSAN tarafından geliştirilen dünyanın ilk ve tek beyaz kutu kriptografisine sahip güvenli iletişim ve anlık mesajlaşma programı "HAVELSAN ileti" de Türkiye'de önemli kurum ve kuruluşlar tarafından kullanılmaya başlandı.

Kurumsal kullanımlar için tasarlanan HAVELSAN ileti ürünü ile kurumların personeli kendi aralarında mesajlaşabilirken, güvenli sesli ve görüntülü görüşme gerçekleştirebiliyor, medya, doküman ve lokasyon paylaşabiliyor ve kurumsal gruplar aracılığıyla toplu görüşmeler yapabiliyor.

İlk olarak HAVELSAN bünyesinde çalışanlar tarafından kullanılmaya başlanan ileti, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı ve Rekabet Kurumu personelinin de kullanımına sunuldu.

Uzmanlar, yerli alternatiflerin, verilerini Türkiye'de tutması nedeniyle diğer uygulamalara göre daha güvenilir olduğunu belirtiyor.

- Yerli sosyal medya uygulaması Yaay, Türkiye merkezli

Türkiye merkezli bir sosyal medya platformu olan Yaay ise Türk Telekom çatısı altındaki TT Ventures tarafından 2 Eylül 2020'de hizmete açıldı.

Uygulama, TT Ventures Proje Geliştirme AŞ bünyesinde yer alan mobil uygulama geliştirme şirketi Appyap tarafından hazırlanarak, geliştirildi.

Yaay, kategorilere ayrılmış yapısı ve içerik paylaşımına göre kullanıcılarına sunduğu rozetler, diğer platformlarından ayrışıyor. Kullanıcılar, ilgi alanlarına göre seçtikleri kategorileri takip edebiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.