Dünya Gıda Günü

Dünya Gıda Günü
TZD Genel Başkanı Demirtaş:- "Kırsal nüfusun tarımı terk ederek büyük şehirlerde toplanmasının en büyük nedeni, küçük tarım işletmelerinin kaynak tahsisinde dezavantajlı konumunda olmasıdır"

ANKARA (AA) - Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, kırsal nüfusun tarımı terk edip büyük şehirlerde toplandığını belirterek, "Bunun en büyük nedeni, küçük tarım işletmelerinin kaynak tahsisinde dezavantajlı konumda olmasıdır." ifadesini kullandı.

Demirtaş, Dünya Gıda Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Mesajında, dünyada 815 milyon kişinin açlıkla karşı karşıya olduğuna işaret eden Demirtaş, yetersiz beslenenlerin sayısının ise bunun birkaç katı olduğunu vurguladı.

Demirtaş, kırsal nüfusun tarımı terk ederek büyük şehirlerde toplanmasının en büyük nedeninin, küçük tarım işletmelerinin kaynak tahsisinde dezavantajlı konumda bulunmaları olduğunu bildirdi.

Yüksek teknolojiyi büyük uluslararası şirketlerin kullandığını anımsatan Demirtaş, küçük çiftçilerin ise bu işletmelerle rekabet edemeyerek üretimden koptuğunun altını çizdi.

Ekonomileri kırsal ağırlık taşıyan ülkelerin açlık sorununun en çok yaşandığı ülkeler olduğuna dikkati çeken Demirtaş, şunları kaydetti:

"Son yıllarda bu ülkelerin yer aldığı bölgelerde etnik ve dinsel kökenli çatışmalar hızla yayılıyor. Bu durum hem göçü teşvik ediyor hem de düşük gelirli kesimin çalışma imkanlarını ortadan kaldırıyor. Bu sorunla iç içe olan bir başka sorun da kaynakların giderek daha çok gıda üretimine değil, silah üretimine ayrılması. Dünyada geçen sene savunmaya ayrılan kaynak 1,6 trilyon dolar olarak hesaplandı."

Demirtaş, Türkiye'nin tarım açısından çok olumlu koşullara sahip olduğunu belirterek, "Uygulanan yanlış tarım politikaları nedeniyle Türkiye'de de kırsal kesimden kente yoğun göç, toprakların ekilmeden bırakılması, tarımsal teknolojinin geliştirilmesine yeterli kaynak ayrılmaması, üretime bütçeden ayrılması gereken fonun yıllardır neredeyse yarısı oranında verilmesi, girdi fiyatlarıyla tarımsal ürünlerin üretim fiyatları arasındaki makasın üretici aleyhine açılması gibi faktörler nedeniyle üretimde yeterli gelişme sağlanamıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.