Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği:

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği:
"Irak, belirsiz bir geleceğe ve Suriye'de olduğu gibi iç savaşa doğru sürükleniyor" "Ülkedeki tüm Sünnileri bir çatı altında toplayıp dini mercileri olacak bir lider ortada yok" "Suriye, Arapların yanlış siyaseti ve İsrail'in durumdan istifade etmeye çalı

SÜLEYMANİYE (AA) - Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Karadaği, Irak'ın belirsiz bir geleceğe ve Suriye'de olduğu gibi iç savaşa sürüklendiğini söyledi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Süleymaniye kentindeki çalışma ofisinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Karadaği, son dönemdeki siyasi gelişmeleri "Bağdat için tehlike çanlarının çalması" olarak yorumladı.

Karadaği, "Irak, içerisinde olduğu şu anki durum ve kaostan dolayı, belirsiz bir geleceğe, Suriye'deki gibi iç savaşa doğru sürükleniyor. Irak'taki siyasi kriz tüm bölgeyi, hatta Şiileri bile içine almış durumda. Ülkedeki Şiiler bile birkaç tarafa bölünmüş. İran durumu düzeltmeye çalışıyor ancak bu zor bir iş." dedi.

- "Irak'ta Sünnileri tek çatı altında toplayabilecek bir lider yok"

Irak'taki Sünnilerin de savaş ve siyasi çekişmelerden dolayı güçsüz olduklarını dile getiren Karadaği, "Ülkedeki tüm Sünnileri bir çatı altında toplayıp dini mercileri olacak bir lider ortada yok. Her Sünni grubun bir lideri var. Bu yüzden siyasi ve güvenlik krizleri sırasında zarara uğrayan ilk taraf Sünniler oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bölgedeki krizlerin önüne geçmek için tüm İslam ülkelerinin ortak hareket etmesi gerektiğini belirten Karadaği, "Sayıları 1 milyar 500 milyon olan ve yaklaşık 57 ülkeden oluşan İslam aleminin meydana gelen olaylara karşı aynı tavrı alması lazım. Doğu ve Batı arasındaki büyük bir coğrafyayı kontrol ediyorlar. Bir oldukları takdirde kimse zarar veremez. Ancak bazı farklılıklardan dolayı tam tersi bir durum söz konusu." diye konuştu.

Karadaği, Suriye'deki duruma ilişkin de şunları kaydetti:

"Suriye, Arapların yanlış siyaseti ve İsrail'in durumdan istifade etmeye çalışması sonucu bu hale geldi. İsrail, kendine komşu güçlü ya da zayıf bir devlet istemiyor. Tüm bunlara rağmen Allah'ın izniyle Suriye'nin ılımlı muhalefeti başarılı olacaktır. Daha sonra da oradaki halk eski günlerine dönebilecek."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.