Dünya Sağlık Günü

Dünya Sağlık Günü
Sivas Halk Sağlığı Müdürü Sağlam:- "Diyabet sık görülen, kontrol altında tutulmazsa erken yaşta ölümlere ve engelliliğe yol açan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur"

SİVAS (AA) - Sivas Halk Sağlığı Müdürü Levent Sağlam, diyabetin sık görülen, kontrol altında tutulmazsa erken yaşta ölümlere ve engelliliğe yol açan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu bildirdi.

Sağlam, Dünya Sağlık Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, dünya genelinde bugün her yıl önemli bir halk sağlığı probleminin gündeme getirildiğini, 2016'da da temanın "diyabet" olarak belirlendiğini belirtti.

"Diyabet sık görülen, kontrol altında tutulmazsa erken yaşta ölümlere ve engelliliğe yol açan, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunudur" ifadelerini kullanan Sağlam, şunları kaydetti:

"Diyabet, pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan, ömür boyu devam eden, kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. İnsülinse vücutta kan şekerini düzenleyen ve yaşam için zorunlu olan bir hormondur. Diyabet iyi kontrol edilemediğinde, vücuttaki tüm organlara zarar verebilmektedir. Bir yandan kan damarlarının yapısını bozarak göz, böbrek ve sinirleri etkilemekte, diğer yandan kalp hastalığı, inme nedeniyle de erken ölümlere neden olabilmektedir. Körlük, böbrek yetersizliği, bunama ve ayak sorunlarının en önemli nedenlerinden biridir. Kan şekerinin normal sınırlarda tutulması, komplikasyonların ortaya çıkmasını geciktirebileceği gibi aynı zamanda önleyebilir. "

Diyabetin önlenmesi ve tedavisinin oldukça önemli olduğunu vurgulayan Sağlam, bu konuda toplumda birçok sektöre, hükümete, işverenlere, sivil toplum kuruluşlarına, özel sektöre, medyaya ve bireylere görev düştüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.