Dünyada dikkat çekici İHA kazaları

Dünyada dikkat çekici İHA kazaları
Kayıtlı olmayan insansız hava araçlarının (İHA) yol açtığı kazalar kimi zaman üzücü, kimi zaman gülümseten sonuçlara yol açıyor

ANKARA (AA) - İnsansız hava aracının (İHA) hem kişisel hem de askeri alandaki kullanımının gün geçtikçe artması nedeniyle İHA kazalarının sayısındaki yükseliş dikkati çekiyor.

Uçan balonu andıran görünümüyle ilk İHA, Avusturya’nın, İtalya’nın Venedik kentini 1849'da bombalamasıyla duyulmaya başlandı. Her geçen gün teknik kabiliyetlerini artırılan İHA’ların görüntüleri zamanla modern halini aldı.

Savunmadan eğlenceye, uyuşturucu kaçakçılığından sahne şovlarına kadar günlük hayattaki kullanımı hızla yaygınlaşan İHA’lar doğru kullanılmadığı zamanlar kullanıcılarının başına iş de açabiliyor.

Bu yüzden İHA kullanımının kontrol altına alınması için bazı uygulamalar getiriliyor. Çoğunluğu 25 kilogramın altında 4 bine yakın İHA olduğu tahmin edilen Türkiye'de İHA kullanımıyla ilgili düzenlemelerin getirilmesi dünyadaki İHA kazalarını akıllara getirdi.

- Dünyadan dikkat çeken İHA kazaları

ABD'de bir damat, 2013 yılında düğün anılarını İHA video ve fotoğraf çekimiyle ölümsüzleştirmek istedi. Düğünden iki gün önce yapılan çekimlerde çiftin fotoğraflarını çekmek için havalanmaya hazırlanan İHA damadın yüzüne çarparak yere indi. Damadın çenesinde ve başında kesikler oluştu.

İngiltere’de geçen yılın kasım ayında meydana gelen İHA kazasının bedeli ise daha ağır oldu. Worcestershire kentinde yaşanan olayda evinin bahçesinde uçurduğu İHA’sını indirmeye çalışan kişi kontrolünü kaybetti. Önce bir ağaca çarpan İHA’nın pervanesi yan komşunun bahçede oynayan 18 aylık oğlunun yüzüne çarparak, bebeğin tek gözünü kaybetmesine neden oldu.

İngiltere’de Mart 2015'te Bedford hapishanesinin yüksek duvarları ve tellerine takılan bir İHA hapishaneye sokulmasına izin verilmeyen eşyaların oraya nasıl girdiğini gözler önüne serdi. Hapishanedeki kişilere bıçak, uyuşturucu ve cep telefonları göndermek isteyen kişilerin bunları İHA ile içeri sokmaya çalıştığı anlaşıldı. Yetkililer İHA ve eşyalara incelemek üzere el koydu.

Şarkıcı Enrique Iglesias, geçen yıl haziran ayında Meksika’da verdiği konseri görüntüleyen İHA’yı tutmaya çalışınca aracın pervaneleri elini kesti. Eli bandajlı bir şekilde konseri tamamlayan Iglesias, olaydan birkaç gün sonra estetik operasyon geçirdi.

Avusturyalı şampiyon kayakçı Marcel Hirscher, İtalya'da geçen yılın aralık ayında yapılan Erkekler Dünya Kayak Şampiyonası'nda yarıştığı sırada bir İHA hemen arkasına düştü. Kazadan yara almadan kurtulan Hirscher, şampiyonayı lider olarak tamamladı.

Teknoloji uzmanı gazeteci Dave Mosher, Şubat 2015'te, İHA'ların güvenliği konusunun tartışıldığı canlı yayın programına bir İHA ile katıldı. Mosher yayında uçurduğu ve kamera kaydı yapan İHA'nın kontrolünü kaybederek düşürdü.

ABD’de New York'un simgelerinden olan Empire State binasının 40. katına çarpan İHA, 35. katına düştü. Şubat ayında meydana gelen olayda yaralanan olmazken, emniyet yetkilileri İHA’yı kullanan kişiyi gözaltına aldı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 2013'de katıldığı seçim kampanyasında kürsüde olduğu sırada havalanan İHA tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Merkel'i protesto etmek isteyen kullanıcıyı tespit eden güvenlik yetkilileri İHA'yı indirmesini isteyince, İHA kürsünün hemen önüne sert bir iniş yapmıştı.

ABD'nin başkenti Washington'da geçen yıl arkadaşının İHA'sını uçuran ve alkollü olduğu tahmin edilen kişinin biraz da rüzgarın etkisiyle kontrolünü kaybettiği İHA yakınlardaki Beyaz Saray'ın bahçesine iniş yaptı. Yetkililerle görüşen kişi konuyla ilgili herhangi bir ceza almadı.

Geçen yıl ocak ayında Meksika'nın ABD sınırı yakınlarındaki Tijuana kentindeki bir süpermarketin otoparkına düşen İHA, yapılan uluslararası kristal metamfetamin kaçakçılığını ortaya çıkardı.

ABD'deki bir eğlence parkındaki dönme dolaba çarpan İHA, yakınlardaki bir restoranın bahçesine düştü. Dönme dolap kazadan kısa bir süre sonra tekrar hizmete açıldı.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.