Dünyada İlk Teravih Namazları Kılındı

Dünyada İlk Teravih Namazları Kılındı
Ramazanın gelişiyle Müslümanlar ilk teravih namazı için camilere akın etti.

MELBOURNE (AA) - Avustralya'da yarım milyondan fazla Müslüman, ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak için camileri doldurdu.

<br class="k-br" />

Ramazan ayının ilk teravih namazı, Avustralya genelinde yüzbinlerce Müslümanın katılımıyla 200’den fazla cami ve mescidin yanı sıra geçici olarak kiralanan mekanlarda kılındı.

Melbourne'de Meadow Heights Camisi’nde Türklerin yanı sıra farklı etnik kökenlerden yüzlerce Avustralyalı Müslüman, önce ramazan konulu vaazı dinledi, ardından yatsı namazı ve ilk teravih namazını eda etti.

Camiyi dolduran Müslümanlara vaaz veren ve ilk teravih namazını kıldıran Avustralya İslam Toplumu Milli Görüş İrşat Başkanı Ramazan Ötkün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşların aileleriyle camiyi doldurmalarından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Ramazan ayının dünyada zulmün sona ermesine vesile olması temennisinde bulunan Ötkün, "Bu ramazanı şerifin kendi aramızda kardeşliğe vesile olmasını, birlik berberlik getirmesini, dünya üzerindeki zulmün savaşların sona ermesini, insanlığın İslam'ın kendi isminde de olduğu gibi barış içinde yaşamasını Cenabı Allah'tan canı gönülden niyaz ediyorum." diye konuştu.

Çin'de ilk teravih namazı eda edildi

Çin'de Müslümanlar, 11 ayın sultanı ramazanın ilk teravih namazını kıldı.

Başkent Pekin'in merkezindeki Nandouya Camisi'nde toplanan Müslümanlar, namazın ardından salavat ve dualarla mübarek aya girdi.

Sıcak havaya rağmen her yaştan Müslüman, camileri doldurarak heyecanla ramazan ayını karşıladı. Nandouya Camisi'nde ramazan ayının ilk teravih namazından önce Kur'an-ı Kerim'den sureler okunarak namaza manen hazırlık yapıldı.

Cami imamı Cang Huçi'nin ramazan ayı ve teravihin anlam ve önemini anlatmasının ardından ilk teravih namazı Çinli Müslümanlarca eda edildi.

Endonezya ve Malezya'da ilk teravih kılındı

Endonezya’nın başkenti Cakarta'da binlerce Müslüman, ramazan ayındaki önemli ibadetlerden sayılan teravihi eda etmek için Güneydoğu Asya'nın en büyük camisi olarak bilinen ve başkentin sembolleri arasında yer alan 120 bin kişi kapasiteli İstiklal Camisi'ne gitti.

Başkentin dışındaki farklı bölgelerden gelen Müslümanlar da ilk teravih namazını kılmak için İstiklal Camisi'ni tercih ederken, ramazana özel farklı renklerdeki yöresel kıyafetleriyle ilginç görüntüler oluşturdu.

Malezya'da da camileri dolduran Müslümanlar ilk teravih namazını kıldı.

Afganistan'da ilk teravih namazı kılındı

Afganistan'ın kuzeyindeki Cüzcan kentinde yüzlerce kişi ramazan ayında ilk teravih namazını TİKA'nın yeni yaptırdığı ve ramazan nedeniyle ilk kez ibadete açılan Ankara Ali Şir Nevai Camisi'nde kıldı.

Irak'ın Erbil kentinde ilk teravih namazı kılındı

Irak'ın Erbil kenti sakinleri ramazanın ilk teravih namazı için camileri doldurdu.

Erbil'in en büyük camisi "Celil Hayat" ve diğer cami ve mescitlerde verilen vaazlarda, ramazan ayının fazileti, farz ibadetlerin önemi, orucun İslam'daki yeri ve faydaları hakkında bilgi verildi.

Musul'u DEAŞ'tan kurtarma operasyonundan dolayı çıkan çatışmalardan kaçıp Erbil'e yerleşen Musullu Abdullah Ali, AA muhabirine, mübarek ramazan ayına bu yıl da kavuşabilmenin büyük heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Ali, "Diğer aylara göre ramazanda ruhen daha iyi oluyor insan. Ramazan, sabır ve selamet ayıdır." diye konuştu.

Bakü'de ilk teravih namazı kılındı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de, ramazan ayının ilk teravih namazı kılındı.

Bakü'nün İlahiyat, Ejder Bey, Karakuçur gibi camilerine akın eden Azerbaycanlılar teravih namazında birlikte saf tuttu.

Namaz sonrasında, İslam aleminin farklı bölgelerinde sıkıntı yaşayan Müslümanların huzur ve refaha kavuşması için dualar edildi.

Suriye'de ilk teravih namazı kılındı

Suriye'nin çeşitli kentlerinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde halk, ramazan ayını teravih namazıyla karşıladı.

Ülkenin kuzeydoğusunda muhaliflerin kontrolündeki İdlib'de halk ilk teravih namazını kılmak için Büyük Cami'ye akın etti.

Muhaliflerin kontrolündeki İdlib, Halep'in batı kırsalı ile Halep'in kuzey kırsalı Azez, Cerablus ve Bab'ta ramazan aynın ilk teravih namazı kılındı.

Gürcistan'da ilk teravih namazı kılındı

Gürcistan'ın başkenti Tiflis'te Müslümanlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kılmak için Cuma Mesciti'ne akın etti.

Türkler ve Azerbaycanlıların yanı sıra farklı etnik kökenlerden Müslümanlar önce ramazan konulu vaazı dinledi.

Vaazın ardından Doğu Gürcistan Müftüsü Yasin Aliyev, ilk teravih namazını kıldırdı.

Moskova'da ilk teravih kılındı

Rusya'nın başkenti Moskova'da, ramazan ayının ilk teravihi kılındı.

Moskova'da yaşayan Müslümanlar, yatsı namazı vakti Merkez Camisi'ni doldurdu. Cemaat arasında kadınlar ve çocuklar da yer aldı.

Şehirdeki diğer cami ve mescitlerde de teravih kılındı.

Yerel saatle 02.16'da oruca başlayacak Moskova'daki Müslümanlar, 20.56'da iftar yapacak.

Tataristan'da ilk teravih kılındı

Rusya Federasyonu'na bağlı Tataristan'da Müslümanlar, ramazan ayının ilk teravih namazını kıldı.

Tataristan Müftü Yardımcısı ve Mercani Camisi İmamı Mansur Celaletdin AA muhabirine, ülkenin bin 500 ve başkent Kazan'ın 61 camisinde teravih namazının kılındığını söyledi.

Tataristan'daki Müslümanların ramazan ayını özlemle beklediklerini belirten Celaletdin, oruç süresinin 19 saat olacağına dikkati çekti. Buna alışık olduklarını ifade eden Celaletdin, oruçta en mühim faktörün niyet olduğunu dile getirdi.

Mansur Celaletdin daha sonra Kazan'ın 1767 yılında kurulan ilk taş camisi olan ve Sovyetler Birliği döneminde bile ibadete açık kalan tarihi Mercani Camisinde ilk teravih namazını kıldırdı.

Almanya'da ilk teravih namazı kılındı

Almanya'da Müslümanlar ramazan ayının ilk teravih namazında camileri doldurdu.

Başkent Berlin'de Şehitlik Camii'ne gelen Müslümanlar namaz öncesinde caminin imam hatibi Hasan Çağlayan'ın ramazan ayının faziletlerini anlattığı vaazı dinledi.

Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirildiğini, bunun da ramazanı ayların sultanı yaptığını vurgulayan Çağlayan, Müslümanların ramazan ayının bereketinden faydalanmasını istedi.

Ardından yatsı ve teravih namazını kılan Müslümanlar ramazan ayının İslam alemine ve dünyaya barış getirmesi için dua etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.