Dünyada uyuşturucu kullanımı artıyor

Dünyada uyuşturucu kullanımı artıyor
BM 2016 Dünya Uyuşturucu raporuna göre, hayatında en az bir defa uyuşturucu kullananların sayısı 2013'te 246 milyonken bu rakam 2014'te 247 milyon olarak tespit edildi

Birleşmiş Milletler (BM) 2016 Dünya Uyuşturucu raporuna göre, hayatında en az bir defa uyuşturucu kullananların sayısı 2013'te 246 milyonken bu rakam 2014'te 247 milyon olarak tespit edildi.

BM Uyuşturucu ve Suç Ofisince (UNODC) 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Kullanımı ve Kaçakçılığı İle Mücadele Günü dolayısıyla açıklanan raporda, 2014'te dünya genelinde uyuşturucu kullanım oranları, bağımlı sayısı, bölgesel dağılım, üretim noktalarına yönelik bilgilere yer veriliyor.

Rapora göre, 2014'de 29 milyon kişide bağımlılık sorunları tespit edilirken, bağımlılık teşhisi konulan her 6 kişiden sadece biri tedaviye başvuruyor. Bağımlılık sorunları tespit edilen kişi sayısı da 2013'te 27 milyondu.

Vücuduna uyuşturucu enjekte eden her 7 kişiden birine (1,6 milyon) HIV, her 2 kişiden birine de (6 milyon) Hepatit C virüsü bulaşmış olabileceği tahmin ediliyor. Bağımlılığı olan yaklaşık 12 milyon kişi de uyuşturucuyu enjeksiyon yoluyla alıyor.

Raporda, 2014'te dünya genelinde hayatında en az bir defa uyuşturucu kullanan ve yaş aralığı 15-64 olan kişi sayısı 247 milyon iken, bu oran bir önceki yıl 246 milyon olarak tespit edildi.

Ekstazi ve amfetamin kullanımı
Laboratuvar ortamında üretilen ekstazi ve amfetamin gibi sentetik uyuşturucuların üretimi ve kullanımında da ciddi artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, özellikle Ortadoğu ülkelerinde kullanım miktardaki artışın endişe verici olduğu belirtiliyor.

Dünya genelinde yaklaşık 19 milyon ekstazi, 35 milyon da amfetamin bağımlısı bulunuyor.

Rapora göre, bölgeler arasında farklılık göstermekle birlikte, vücuduna uyuşturucu enjekte edenlerin yüzde 56-90'lık bölümü hayatlarının belli bir bölümünü hapishane geçiriyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.