“Dünyanın en büyük güneş çiftliğini Konya’da kuracağız”

“Dünyanın en büyük güneş çiftliğini Konya’da kuracağız”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Yalnız Avrupa’nın değil, dünyanın en büyük güneş çiftliğini Konya’da kuracağız” dedi. Yıldız Soma’da üretimin de haftaya başlayacağını söyledi.

Türkiye’de henüz güneş panel üretimi yapılmıyor, yurtdışından ithal ediliyor. Temiz enerji sınıfında yer alan güneş enerjisiyle elektrik üretiminde Türkiye’yi bekleyen bir diğer tartışma da kuşların göç yollarına inşa edilecek panellerin yansıttığı yüksek ısı ve ışınla kuş ölümlerine sebep olabilecek olması.

Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile yaptığı toplantıda konuşan Yıldız, “Kuzey Irak petrolünün sevkiyatı 10 milyon varili buldu, 13. tanker yüklendi. Günlük 180.000 varil sevkiyat yapılıyor” dedi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesi hakkında da bilgi veren Yıldız, 1.800 kilometrelik boru hattının inşası için çelik boru üreticisi 19 yabancı, 6 yerli firmanın yeterlilik aldığını, ihale sonucunun gelecek hafta açıklanacağını söyledi. “Yaklaşık 1.5 milyar dolar maliyetli işin tamamı tek konsorsiyum tarafından yapılmayacak; bölüm bölüm en az 3-4 konsorsiyum gerçekleştirecek. Bunun yüzde 75-80 civarında yerli üreticilerden karşılanmasını isteriz” diyen Yıldız, TANAP projesinin Türkiye temelini Mart 2015′te atmayı planladıklarını ifade etti.

SOMA’DA ÜRETİM BAŞLIYOR

Soma’da yaşanan maden faciasının ardından gelinen son durumun sorulması üzerine Yıldız, bakanlığın bu kazadan çok önemli dersler çıkardığını söyledi. Kazadan çıkartılan dersler nedeniyle 130′dan fazla madenin kapalı olduğunu ifade eden Yıldız, “Ocak işleticilerinden rica ediyorum, mühürlü olan ve çalışması yasak bir ocakta lütfen işçi çalıştırmasınlar ve mührü kırmasınlar. Oradaki iş kazalarının müsebbibi direkt kendileridir” diye konuştu.

Soma’ya iki müfettişin gittiğini söyleyen Yıldız, “Oranın en büyük ocağı olan Işıklar’ın kısmen faaliyete geçebileceğine dair raporlamalarını yaptılar. Rapor yayınlandıktan sonra işçi kardeşlerimiz önümüzdeki haftadan itibaren bir plan, program dahilinde Işıklar’da çalışmaya başlayabilecekler. Altını çizerek söylüyorum kısmen, tamamı değil ama çalışabilecekleri bir alan oluşturuyoruz” diye konuştu.

Kazanın olduğu Eynez’de bir çalışma olmayacağını ifade eden Yıldız, Atabacası ocağının da çalışmaya hazır olmadığının tespit edildiğini aktardı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.