"Dur İhtarı"na Uymayan Zanlının Öldürülmesi Davası

"Dur İhtarı"na Uymayan Zanlının Öldürülmesi Davası
Büyükçekmece'de "dur ihtarı"na uymayan, hakkında çok sayıda suçtan yakalama kararı bulunan Sinan Dağcı'yı "meşru müdafaa sınırının aşılması suretiyle öldürdükleri" iddiasıyla 4 polis memurunun yargılandığı davada, mahkeme 3 sanığın beraatine, biri hakkınd

İSTANBUL (AA) - Büyükçekmece'de polislerin "dur ihtarı"na uymayan, hakkında çok sayıda suçtan yakalama kararı bulunan Sinan Dağcı'yı ''meşru müdafaa sınırının aşılması suretiyle öldürdükleri'' iddiasıyla yargılanan 4 polis memurundan 3'ünün beraatine, biri hakkında ise ceza verilmesine yer olmadığına karar verildi.

Bakırköy 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, polis memurları tutuksuz sanıklar O.C, C.Ü, Y.Y ve L.E ile tarafların avukatları katıldı. Duruşmada, maktul Sinan Dağcı'nın annesi Nurten Şar ile kardeşi Serkan Dağcı da hazır bulundu.

Duruşmada söz alan katılan Serkan Dağcı, şikayetinin sürdüğünü, sanıkların cezalandırılmasını istediğini ifade ederek, ''Karar ne olursa olsun bu kişilerden birisi ağabeyimi öldürmüştür. Diğerleri de yardım etmiştir. Allah katında hesaplarını vereceklerdir. Ağabeyimi sanıklara ateş edip etmediği de belli değildir. Sabıkalı olması da böyle davranılmasını gerektirmezdi." dedi.

Nurten Şar da "Adaletin yerine gelmesini istiyorum. Sanıklar yeterince serbest gezdiler. Maaşlarını aldılar ancak benim çocuğumun ölümünden dolayı bizler ve çocuklarım mağdur olduk." dedi.

Son sözleri sorulan sanıklar, bir diyeceklerinin olmadığını söyledi.

Mahkeme daha sonra kararı açıkladı. Kararda, hakkında yakalama kararı bulunan Sinan Dağcı'nın beraberindeki 2 kişiyle görevli polisler tarafından yakalandığı, Dağcı'nın "dur" ikazına rağmen silahını polislere doğrultarak kaçtığı, polislerin havaya ateş ettikleri belirtilerek, polislerin şüpheliyi yakalamak ve takip etmelerinin yasal görevleri olduğu aktarıldı.

Polisin silahla orantılı güç ve yetki kullanmalarının yasal düzenleme olduğu kaydedilen kararda, Dağcı'nın polis memurlarının geldiği ortamda elinde silah ile kaçmayı sürdürdüğü, Dağcı'nın takipten kurtulmak amacıyla silahını kullanmasının an meselesi olduğu, başka birçok vatandaşın zarar görme olasılığının bulunduğu, atışların kaçan kişiye veya orada bulunan vatandaşlara zarar vermemesinin polisin keyfiyet taşıyan biçimde davranmadığının bir göstergesi olduğu, sanıkların görev amaçlı ve doğrudan öldürme kastı bulunmaksızın hareket ettiği vurgulandı.

Kararda, sanıklar O.C, Y.Y, L.E'nin üzerilerine atılı eylemi gerçekleştirmediklerinden beraatlerine karar verildiği bildirildi.

Mahkeme, sanık C.Ü'ye meşru müdafaa sınırları içerisinde eylemi gerçekleştirdiğinden ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

Duruşma çıkışında konuşan Anne Şar, ''Çok üzgünüm karardan dolayı. Ellerini kollarını sallayarak çıktılar gittiler. Ceza almadılar.'' dedi.

Serkan Dağcı ise "Hak ettikleri cezayı almadılar. Ağabeyimin sabıkalı oluşu ve şahıslara silah çekmesinden dolayı nefsi müdafaa hakkını kullanarak yoktan yere öldürdüler. Dava boyunca buraya polis yığdılar. Oysa biz tüm davalara sadece annemle katıldık. Ağabeyimi ayağından kolundan vurabilirdi. Tam duvarın üstünden atlarken sırtından vurmuşlar. Bırak kaçsın, sonra yakalarsın, niye öldürüyorsun. Biz sadece adalet istiyoruz. Bir insan sabıkalı diye vurulması mı gerekiyor? Karara itiraz edeceğiz." diye konuştu.

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, polis memurları O.C, C.Ü, Y.Y ve L.E. hakkında "Meşru savunma sınırının aşılması suretiyle adam öldürme" suçundan ayrı ayrı 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.