Düşünce kontrollü sandalye için TÜBİTAK'tan destek kazandı

Düşünce kontrollü sandalye için TÜBİTAK'tan destek kazandı
İzmir'de üniversitesi öğrencilerince felçli hastalar için geliştirilen ve beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen tekerlekli sandalye projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) destek almaya hak kazandı

İzmir'de üniversitesi öğrencilerince felçli hastalar için geliştirilen ve beyin dalgalarıyla kontrol edilebilen tekerlekli sandalye projesi, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) destek almaya hak kazandı.

Yaşar Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü 3. sınıf öğrencileri Ali Selek ve İlker Işık, yurtdışında çalışmaları sürdürülen benzer projeleri inceledikten sonra daha uygun maliyetli ve gelişkin yerli tasarım proje geliştirip destek için TÜBİTAK'a başvurdu.

TÜBİTAK tarafından incelenen "Tekerlekli sandalyenin beyin dalgalarıyla kontrolü ve GPS ile yer bildirimi" isimli proje, desteklenmeye değer görüldü.

Projeyi beyin sinyallerinin incelenmesine bağlı olarak yapılacak bir Ar-Ge çalışması olarak tanımlayan Ali Selek, "Kısa adı EEG olan sistem, sensörler takılı bir şapka yardımı ile kişinin beyin dalgalarını okuyabiliyor ve bu bilgi bilgisayar tarafından analiz edilerek bağlı cihaza aktarılıyor. Bu sayede hangi hareketi yapmak istediğinizi, ne tarafa bakmak istediğinizi anlayabiliyor ve beyniniz ile verdiğiniz komutları, sanal ortamda da aynı hareketlerin gerçekleşmesini sağlayabiliyorsunuz. Projemizin çıkış noktası bu cihaz oldu. Beyinden gelen sinyaller kullanılarak vücudun herhangi bir organı kullanılmaksızın tekerlekli sandalyenin kontrolünün sağlanmasını amaçladık." dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.