Ebru Sanatının Dünya Kültür Mirası Listesine Alınması

Ebru Sanatının Dünya Kültür Mirası Listesine Alınması
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü İbiş: "Bugün ebru sanatının temsili listeye kabulüyle elde ettiğimiz başarılı sonuç, ülke olarak yürüttüğümüz yoğun çalışmaların meyvesidir"

PARİS (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Okan İbiş, bugün ebru sanatının UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi'ne kabul edilmesiyle sağlanan başarılı sonucun, ülke olarak Türkiye'nin yürüttüğü yoğun çalışmaların bir meyvesi olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili AA muhabirine açıklama yapan İbiş, bugün Türk kültürünün önemli unsuru olan ebru sanatını, "Ebru, Türk Kağıt Süsleme Sanatı" adıyla UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi'ne kayıt ettirmenin sevincini yaşadıklarını ifade etti.

Bu sürecin başlangıcından sonuna kadar her platformunda desteklerini esirgemeyen Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e teşekkürlerini sunan İbiş, Haziran 2014’te yapılan seçimde Türkiye'nin, Somut Olmayan Kültürel Miras Hükümetlerarası Komitesi'ne çoğunluk oyuyla 4 yıl süreyle seçildiğini anımsattı. 

Türkiye'nin bu seçim sayesinde Komite'nin bütün kararlarında etkili 24 ülkeden biri olduğunu vurgulayan İbiş, Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nin icracı birimi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü olarak, Türkiye’de somut olmayan kültürel mirasın korunması ve yaşatılması yönündeki faaliyetlere büyük önem verdiklerini kaydetti.

Ulusal çalışmaların yanı sıra Türkiye'nin zengin somut olmayan kültürel mirasının görkemli örneklerinin UNESCO aracılığıyla tüm insanlıkla paylaşılması gibi bir vizyonu gerçekleştirmek için de titiz çalışmalar yürüttüklerini ifade eden İbiş, "Bugün ebru sanatının temsili listeye kabulüyle elde ettiğimiz başarılı sonuç, ülke olarak yürüttüğümüz bu yoğun çalışmaların bir meyvesidir" dedi.

- Sırada bekleyen 105 unsur daha var

Ebru sanatıyla Türkiye adına temsili listeye kaydettirilen somut olmayan kültürel mirasın sayısının 12'ye yükseldiğini belirten İbiş, şunları kaydetti: 

"Böylelikle ülkemiz, bu listeye en çok unsur kaydettiren ilk 10 ülkeden biri olma özelliğini sürdürmüştür. Ancak bereketli toprakların ülkesi olan Türkiye’de daha sırada bekleyen 105 unsur bulunmaktadır. Üstelik bu sayı her yıl yeni unsurların eklenmesiyle büyümektedir. Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü olarak biz, ülkemizin kültürel çeşitliliğinin ve zenginliğinin görünür hale gelmesi ve yaşatılması için temsili listeyi önemli bir fırsat olarak görmekteyiz."

Başta tüm ebru sanatçıları olmak üzere, bu sanata gönül vermiş ve onun yaşatılmasında emeği geçen herkesi saygıyla andığını ve selamladığını ifade eden İbiş, "Onlara şu müjdeyi vermek istiyorum: Ebru sanatının UNESCO Yolculuğu Yeni Başlıyor… Çünkü ebru sanatının temsili listeye kayıt edilmesi demek; bu sanatın UNESCO tarafından koruma altına alınması ve onun korunmasına yönelik ciddi adımların atılması anlamına gelmektedir. Bu açıdan bakıldığında, bugünkü gelişmenin ‘kültürel değerlerimizin dünyaca tanınması’ açısından ne derece önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır" diye konuştu.

Türkiye tarafından, "Ebru, Türk Kağıt Süsleme Sanatı" adıyla sunulan bu dosyanın UNESCO’ya gönderilen 46 aday dosya arasında en iyi hazırlanmış 5 dosyadan biri olarak gösterildiğinin de altını çizen İbiş, dosyanın hazırlanmasından karar aşamasına gelene kadar geçen süreçte emeği geçen herkese de teşekkür etti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.