"ECB, gerekirse görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanacak"

"ECB, gerekirse görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanacak"
ECB Başkanı Draghi:-"Yönetim Konseyi, fiyat istikrarının görünümünü yakından izlemeye devam edecek ve gerekmesi durumunda görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket edecek"-" 'Hekikopter Para' dağıtılmasını hiç düşünmedik ve tartışmadık"-"Biz

FRANKFURT (AA) - Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın fiyat istikrarının görünümünü yakından izlemeye devam edeceğini ve gerekirse görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket edeceğini söyledi.

Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlere dayanarak faiz oranlarını değiştirmeme kararı aldıklarını ifade etti.

Faizlerin uzun bir süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalmasını beklediklerini aktaran Draghi, haziran ayında şirket tahvili alımlarına başlayacaklarını dile getirdi.

Mart ayı başlarında açıklanan kapsamlı tedbir paketinin ardından, Avro Bölgesindeki geniş finansman koşullarının iyileştiğine dikkati çeken Draghi, ayrıca para politikasının firmalara ve hane halkına aktarımının güçlendiğini ancak küresel belirsizliklerin devam ettiğini bildirdi.

Yönetim Kurulunun enflasyon görünümünü yakından izlemeye devam edeceğini belirten Draghi, şöyle devam etti:

"İleriye yönelik olarak, Avro Bölgesindeki ekonomik toparlanmanın ivmesini desteklemek ve enflasyonun yüzde 2'ye yakın seviyelere dönmesini hızlandırmak için gerektiği sürece para politikası duruşumuzu korumamız önemli. Yönetim Konseyi, fiyat istikrarının görünümünü yakından izlemeye devam edecek ve gerekirse görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanarak hareket edecek."

Avro Bölgesinde toparlanmayı sürdürmeye yönelik adımların süreceğine dikkati çeken Draghi, toparlanmanın bilanço ayarlamaları, yapısal reformların yetersiz hızı ve gelişen ülkelerdeki bastırılmış büyüme nedeniyle hala baskı altında olduğunu dile getirdi.

Mario Draghi, Avro Bölgesinde büyümeye ilişkin risklerin aşağı yönlü olduğunu ifade ederek, "Son para politikası kararlarımız, tüketim ve yatırımı destekleyen genel finasman koşullarını geliştirdi. Ancak belirsizlikler devam ediyor ve bunlar özellikle küresel ekonomi ve jeopolitik risklerle ilgili." şeklinde konuştu.



-" 'Helikopter para' dağıtılmasını hiç tartışmadık"



Draghi, konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Tüketimin artırılması için tüketicilere doğrudan nakit dağıtılması anlamına gelen "Helikopter Para”nın çok ilginç bir konsept olduğunu dile getiren Draghi, ancak bunu hiç düşünmediklerini ve tartışmadıklarını söyledi.



-“Biz yasalara uyarız politikacılara değil”



Draghi, son dönemde özellikle Alman siyasiler tarafından ECB’nin politkalarının eleştirmesine ilişkin soruları da yanıtladı.

Son toplantıda siyasilerin ECB’ye yönelik eleştirilerinini görüşüldüğünü aktaran Draghi, Kurulun ECB’nin bağımsızlığının savunulması konusunda görüş birliği içinde olduğunu vurguladı.

ECB’nin sadece Almanya'da değil, tüm Avro Bölgesinde fiyat istikrarını koruma yetkisine sahip olduğuna dikkati çeken Draghi, "Biz yasalara uyarız politikacılara değil. Çünkü yasada belirtildiği gibi bağımsız bir kuruluşuz." dedi.

Draghi, ECB'nin politikalarının işe yaradığını vurgulayarak, söz konusu politikalar alınmamış olsaydı tek para birliğinindeki büyümenin daha düşük olabileceğini ifade etti.



-"Negatif faiz oranları ilk yılında bankaların karlılığını artırdı"



Draghi, Avro Bölgesindeki negatif faiz oranlarına da değindi.

ECB için negatif faiz deneyiminin olumlu olduğunun altını çizen Draghi, negatif faiz oranlarının ilk yılında bankaların karlılığı artırdığını aktardı.

Tüm problemleri negatif faize bağlamanın doğru bir yaklaşım olmadığını dile getiren Draghi, "Daha yüksek faiz oranlarına dönmek için daha yüksek büyümeye ve enflasyona ihtiyacımız var. Düşük faizler, düşük büyüme ve enflasyonun bir sonucu, para politikasının değil." ifadelerini kullandı.

Uzun süreli düşük enflasyon konusunda ise sabırlı olunması gerektiğini belirten Draghi, enflasyonun 2016 sonuna doğru toparlanacağını bildirdi.

Draghi ayrıca, İngiltere'nin Avrupa Birliğinde (AB) kalmasını her iki taraf için de yararlı olarak gördüklerini ve İngiltere'nin AB'den ayrılacağına ilişkin tartışmaların piyasalarda şimdiden bazı önemli etkiler yaptığını sözlerine ekledi

"ECB, gerekirse görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanacak"

"ECB, gerekirse görevi dahilindeki tüm enstrümanları kullanacak"

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.