Edirne'deki Nehir Taşkınları

Edirne'deki Nehir Taşkınları
DSİ 11. Bölge Müdürü Sabancı:- "Allah'a şükür bir can kaybı olmadı. Taşkın alanı ilan edilen, 4373 sayılı kanun kapsamındaki sahalar dışında herhangi bir mal kaybı da olmadı"- "Debi bu seviyede düşmeye devam eder, arkadan yağışlı periyot gelmezse, 3-4 gün

EDİRNE (AA) - Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, Edirne'deki nehir taşkınlarında can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu belirterek, "Taşkın alanı ilan edilen, 4373 sayılı kanun kapsamındaki sahalar dışında herhangi bir mal kaybı da olmadı" dedi. 

Sabancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne'de birleşen Arda, Tunca ve Meriç nehirlerinin debilerinin, 3 Şubat saat 02.00'de, 2 bin 149 metreküp/saniyeye ulaştığını hatırlatarak, debinin en yüksek seviyeye ulaştığı andan itibaren geçen 36 saat sürede bin 537 metreküp/saniyeye gerilediğini anlattı. 

Taşkının zarar verdiği Sarayiçi ve Meriç ve Tunca nehirleri arasındaki bölgenin taşkın alanı içinde olduğunu ifade eden Sabancı, "Bu taşkındaki ana faktör Arda nehri oldu. Arda nehrinde Bulgaristan'ın 3 barajı var. Bunları maksimum seviyede işlettikleri ve o bölgede günde 249 kilogram yağışla oluşan suyu mecburen savaklarından saldılar. Aslında barajlarda taşkın hacmi bırakmaları konusunda uyarmıştık. Allah'a şükür bir can kaybı olmadı. Taşkın alanı ilan edilen, 4373 sayılı kanun kapsamındaki sahalar dışında herhangi bir mal kaybı da olmadı" ifadelerini kullandı. 

Nehirlerdeki debinin peyderpey düştüğünü dile getiren Sabancı, bu geceden itibaren büyük tekerlekli araçlar için izin verilmesi planlanan Karaağaç mahallesi yolunun, düşüşün devam etmesi halinde yarın öğleye doğru açılmasını umduklarını aktararak, "Debi bu seviyede düşmeye devam eder, arkadan yağışlı periyot gelip de üzerine bindirme yapmazsa, 3-4 gün içinde nehirler normal yatağına döner" diye konuştu.

- Önlemler

Sabancı, nehirlerin gerçek yataklarına dönmesinin ardından bir dizi çalışma yapacaklarını da aktararak, şunları kaydetti:

"En kısa zamanda Meriç yatağının kendi ülke sınırımızdaki 12,5 kilometrelik bölümünde temizlik yapacağız. Ayrıca Meriç'ten kara yakınından geçen Karaağaç Tahliye Drenaj Kanalı inşa edeceğiz. Karaağaç, o kanaldan sonra hiçbir zaman suya maruz kalmayacak. Onu iddia ediyoruz. Eski yataklarda yüzde 100 olmaz diyemiyoruz. Tunca ve Meriç arasındaki yataklar her zaman taşkın alanı olarak devam ediyor."

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.