Eib'den İhracatta Artış

Eib'den İhracatta Artış
EİB ağustos ayında ihracatta, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7'lik artış sağladı

İZMİR (AA) - Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2014 Ağustos ayında 957 milyon 37 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirerek, dış satımda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7'lik artış sağladı. 

Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) yapılan açıklamaya göre, birliğin ağustos ayında kayda aldığı ihracat rakamı, 2013 yılı Ağustos ayına göre yüzde 7 artış göstererek 957 milyon 37 bin dolara ulaştı. 

Yılın ilk 8 aylık dönemindeki ihracatı ise 2013 yılına kıyasla yüzde 5'lik artışla 8 milyar 268 milyon 784 bin dolara çıkaran EİB'in, son 12 aylık dönemde Türkiye’ye kazandırdığı döviz miktarı 12 milyar 558 milyon 979 bin dolar oldu. 

-Hazır giyim ihracatta liderliği ele geçirdi 

EİB bünyesindeki 12 birlikten 9'u ağustos ayındaki ihracatını bir önceki yıla göre artırırken 3 sektör ise geçen yılın ihracat rakamına ulaşamadı. 

Birlikler içinde Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, ağustos ayı ihracatında geçen yıla göre yüzde 19’luk artışıyla 125 milyon 133 bin dolar seviyesine ulaştı. Hazır giyimciler son 12 aylık dönemde ulaştığı 1 milyar 394 milyon 688 bin dolar ihracat rakamıyla da EİB içinde en fazla ihracat gerçekleştiren birlik oldu. 

-Tütün ihracatçılarından rekor artış 

Ege Tütün İhracatçıları Birliği ise ağustos ayında ihracat artış rekortmeni oldu. Birlik, bu dönemdeki ihracatını yüzde 126 arttırarak 108 milyon 583 bin dolar tutarında dış satım gerçekleştirdi.

Birlik içinde ihracatını önemli ölçüde artıran bir diğer sektör ise  Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği oldu. Rusya’nın, Avrupa Birliği ülkelerine ambargo uygulamasıyla bu ülke pazarına yönelen sektörün, ağustos ayında ihracatı yüzde 33 artışla 72 milyon 480 bin dolar oldu.

-Zeytin ve zeytinyağı ihracatında ise rekor düşüş 

EİB bünyesinde ağustos ayı ihracatı en fazla gerileyen birlik, yüzde 59'luk gerilemeyle Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği oldu. Birliğin bu ayki ihracatı 7 milyon 961 bin dolar seviyesinde kaldı. 

Ağustos ayında Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin ihracatında yüzde 11, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin ihracatında da yüzde 3 düşüş yaşandı. 

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.