Elazığ'da Uluslararası Jeomorfoloji Sempozyumu

Elazığ'da Uluslararası Jeomorfoloji Sempozyumu
Fırat Üniversitesi ve Jeomorfoloji Derneği tarafından organize edilen sempozyuma yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyen katıldı- Fırat Üniversitesi Rektörü Demirdağ:- "Bilim üretmek ve üretilen bilimin hayata yansıması gerekiyor. Coğrafya bu kon

ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da, Fırat Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Coğrafya Bölümü ve Jeomorfoloji Derneği tarafından, Uluslararası Jeomorfoloji Sempezyomu düzenlendi.

Türkiye'de uluslararası düzeyde ilk defa düzenlenen sempozyuma, jeomorfolojiyle ilgili çalışmalar yapan ve ilgi duyan, yaptığı çalışmalarla jeomorfolojinin gelişmesine ve yaygınlaşmasına katkı sağlayan yurt içinden ve yurt dışından 256 bilim insanı ve uygulayıcı katılıyor.

Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, Fırat Üniversitesi'nin son yıllarda ulusal ve uluslararası düzeyde önemli başarılar ortaya koyduğunu belirtti.

Yapılan her bilimsel çalışmanın insan odaklı olması gerektiğini ifade eden Yanılmaz, "Yaptığımız her türlü bilimsel çalışmalar, otobanlar, yollar, yeni buluşlar, bunların bütününün merkezinde insanlığın huzuru, refahı ve mutluluğu olmalıdır. İnsanın ırkına , dinine, diline, mezhebine, yaşam tarzına ve kültürüne bakmadan insan olma vasfı onun huzurlu yaşaması için yeterli olmalıdır." diye konuştu.

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kutbeddin Demirdağ da sempozyumların bilim dünyasında yeni bakış açılarının gelişmesi bakımından ömemli olduğunu söyledi.

Sempozyuma ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduklarını aktaran Demirdağ, şunları kaydetti:

"Coğrafya, gerçekten bütün alanlarda hayatımızın bir parçası. Bir yere gittiğimizde uzun tarifler yerine navigasyon sistemlerini kullanıyoruz. Bunların temelinde coğrafya var. Coğrafi bilgi sisteminin pratik hayatımıza yansımasının bir sonucu bunlar. Bilim üretmek ve üretilen bilimin hayata yansıması gerekiyor. Coğrafya bu konuda hayatımıza yansıyan en önemli bilim dallarından biridir.''

- "Sağlıklı bir şehirleşme coğrafya ile ilişkilidir"

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise uyumlu ve sağlıklı bir şehirleşmenin o bölgenin coğrafi özellikleriyle ilişkili olduğuna dikkati çekti.

Zeybek, şöyle konuştu:

"Sağlıklı şehirleşecekseniz, litolojiyi ya da bölgenin iklim özelliklerini dikkate almak zorundasınız. Aynı zamanda sahanın jeomorfolojik özelliklerinide dikkate almak zorundasınız. Almadığımız zaman yaşadıklarımız herbirimizi derinden etkiliyor ve üzüyor. İşte yamaçların özelliklerini dikkate almıyoruz kütle hareketleri yaşanıyor, can ve mal kayıpları yaşanıyor. Benzer şekilde morfolojiyi dikkate almıyoruz, alüvyal sahalara yerleşmeleri taşıyoruz, depremlar sırasında kayıplarımızın sayısı artıyor."

Coğrafya ve jeomorfoloji alanlarında seçkin 256 katılımcı tarafından 180 bildirinini sunulacağı sempozyum, 3 gün sürecek.


Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.