Elektrikte sayaç okumaya gün limiti

Elektrikte sayaç okumaya gün limiti
EPDK, elektrik sayaçlarının 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte okunmasını kararlaştırdı

Elektrik sayaçlarının 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte periyodik olarak okunarak, daha kısa veya uzun sürede fatura kesilmesinden kaynaklanan tüketici mağduriyetinin önüne geçilmesi kararlaştırıldı.

AA muhabirinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, elektrik dağıtım şirketlerinin sayaçları periyodik olarak 25 ila 35 günü kapsayacak süreçte okutup işlem yapmasına karar verildi. Böylece elektrik faturalarının 25 günden az 35 günden daha uzun dönemi kapsamayacak şekilde düzenlenmesi esas alındı.

Yoğun tüketici şikayetleri üzerine ilgili yönetmelikte değişiklik yapıldığını kaydeden yetkililer, uygulamayla faturaların aylık periyotları kapsayacak şekilde düzenlenebilmesine olanak sağlanacağını belirtti.

Mevzuatın gerektirdiği özel haller dışında aynı ay içerisinde birden fazla faturalama yapılmasına engel olacak yeni düzenlemeyle taksitlendirmeler hakkında da yenilikler öngörüldü.

Taksitlendirme yapılabilecek

Yeni düzenleme, bir yılı geçmemek üzere 3 ay ve üzeri tüketim dönemlerini kapsayan faturalar için tüketicinin talep etmesi halinde vade farksız taksit uygulamasına imkan sağladı.

EPDK yetkilileri, küçük miktarlı borçlar nedeniyle tüketiciye açılan davalarda hukuki masrafların mağduriyete neden olduğunu belirterek, bu durumun giderilmesi için yapılan değişiklikler konusunda şu bilgileri verdi:

"Yeni düzenleme, zamanında ödenmeyen borçlara ilişkin olarak, uygulamada tüketicilerin çok düşük miktardaki fatura bedelleri için yasal takibe alınıp vekalet ücreti ve icra masraflarının eklenerek mağdur edilmesini de engelleniyor. Şirketler tüketicileri icraya vermeden önce bazı yükümlülükleri yerine getirecek. Şirketlerin tüketiciler hakkında yasal yollara başvurabilmesi ve icra sürecini başlatabilmesi için artık, elektriğin fiilen kesilmesi, sözleşmenin feshedilmesi ve güvence bedelinin borçlara karşılık mahsup edilmesi gerekiyor."

Faturalar şeffaflaşacak

EPDK serbest tüketicilik sürecinin sağlıklı işleyebilmesi ve serbest tüketicilerin hak ve yükümlülüklerini daha iyi takip edebilmeleri için de bazı düzenlemeler yaptı.

Faturalarda artık hangi kapsamda elektrik tedarik edildiği, taahhüt olup olmadığı, taahhüdün sona erme tarihinin ve kaçıncı ayında bulunulduğu ve taahhüdün bozulmasının ardından cezai ücret veya cayma bedelleri gösterilecek.

Okundu bildirimi bırakılacak

İkili anlaşmayla elektrik temin eden tüketicilere dağıtım şirketi tarafından sayaç okunduktan sonra okuma bildirimi bırakılması ve anılan tüketicilere gönderilecek faturaların, tahmini tüketim değerleri yerine sayaçta okunan değerler üzerinden düzenlenmesi hüküm altına alındı.

Serbest tüketicilik hakkı, kullanım yerinin tüketimlerine endekslendi. Böylece bir kullanım yerinin serbest tüketici limitinin üzerinde elektrik tüketmesi halinde, serbest tüketici olabilme hakkından faydalanabilmesi sağlandı.

"Denetim görevimizi sürdüreceğiz"

Getirilen yenilikleri değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, “Tüketicilerimizin sahip olduğu hakları çok iyi bilmesi gerekiyor. Şirketlerin de elektrik borçlarından ötürü tüketicileri icraya vermeden önce yükümlülüklerini yerine getirmesi şart." dedi.

Yılmaz, kurum olarak gerekli düzenlemeleri yaptıklarını ancak kenara çekilip seyirci kalmayacaklarını belirterek, "Şirketlerin yükümlülüklerini yerine getirmesi ve tüketicilerin mağdur edilmemesi için denetim görevimizi sıkça sürdüreceğiz.” ifadesini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.