Nurullah Çetinkaya

Nurullah Çetinkaya

ELMA’NIN DÖNÜŞÜ

ELMA’NIN DÖNÜŞÜ

Hayatımıza “Iphone” ismiyle akıllı telefon kavramını yerleştiren Apple, 9 Eylül’de yaptığı tanıtımla yeni gözdelerini kullanıcıların beğenisine sundu.

Birkaç yıldır kendisinden beklenen atılımı yapamayan Apple bu tanıtımla rakiplerine “Küllerimden yeniden doğuyorum!” mesajını verdi. Rakiplerine göre ekran boyutu küçük olan Iphone’nun ekranı yeni modellerle birlikte genişletildi.

Iphone 5 ve 5s modellerinde tüketicinin ilgisini çeken ancak isteklerini tam olarak karşılayamayan Apple, yeni telefonları Iphone 6 ve Iphone 6plus ile Iphone hayranlarını ve tüketicileri heyecanlandırdı. Bu yazımızda size yeni Iphone’ların özellikleri ve fiyatları hakkında bilgi vereceğiz.

Tanıtılan iki Iphone modelinden küçük kardeş olarak anılan Iphone 6’ya bakacak olursak; 4,7 inç Retina HD ekran ile kullanıcısını selamlayan Iphone 6, bu ekranıyla 1334x750 piksel çözünürlük sunuyor. Bazı rakiplerine göre düşük çözünürlüğe sahip olsa da Retina ekran bu açığı kapatıyor ve kullanıcısına oldukça net görüntüler sunuyor.

Apple, Iphone 6’nın işlemcisini A8 olarak isimlendirse de ayrıntıları konusunda ketum davranarak içeriğini tam olarak kullanıcılara açıklamadı. Ancak Apple yetkililerinin yaptığı açıklamaya göre 64bit A8 işlemci bir önceki sürümü olan A7 işlemciye göre elli kata varan işlemci gücü ve %84’e varan grafik performans artışı sunuyor.

Bir önceki model olan 5s’e göre daha yetenekli olan kamera yine 8 mega pikselde bırakılmış. 8mp iSight kameranın en dikkat çeken özelliği ise 43 mega piksele kadar panoramik çekim yapabilmesi. Bunun yanında saniyede 30 ve 60 kare yakalayan 1080p full hd video çekimi yapabilen kamera ağır çekim modunda saniyede 120 ve 240 kare yakalama yeteneğine sahip.

4G ve WiFi üzerinden görüntülü ve sesli görüşme özelliği sunan Iphone 6’da NFC özelliği de bulunuyor. Pil hakkında Apple tarafından ayrıntılı açıklama yapılmasa da 5s modeline göre daha uzun ömürlü bir pile sahip olduğu belirtildi. Apple, Iphone 6’da tüm bu özellikleri 6,9 mm inceliğinde 129 gram ağırlığında alüminyum kasa içine sığdırmayı da başarmış. Unutmadan söyleyelim Iphone 6’nın ekran camı safirden yapılmış. Safir camın hem çizilmesi zor hem de ekrana göz alıcı bir canlılık veriyor.

Phablet sınıfında olan Iphone 6plus’da ise 5,5 inç, 1080x1920 piksel çözünürlük sunan Retina HD ekran kullanılmış. Iphone 6plus 7,1 mm inceliğinde ve 172 gram ağırlığında. Pil gücü ise küçük kardeşi Iphone 6’dan daha fazla.

Yeni Iphone’lar 26 Eylül 2014’de Apple Store’da satışa sunulacak. Iphone 6’nın 16gb’lık sürümü 2.349, 64gb’lık sürümü 2.649, 128gb’lık sürümü 2.949 liradan satılacak. Iphone 6plus’ın 16gb’lık sürümü 2.649, 64gb’lık sürümü 2.949 ve 128gb’lık sürümü ise 3.249 liradan satılacak.

Iphone 6 ile IOS 8 işletim sistemi de tüketicinin beğenisine sunulacak. Yeni işletim sistemi tansiyon ölçecek, kilo kontrolü yapacak ve hastalık geçmişimizi takip edebilecek. QuickType ismi verilen yeni klavye de IOS 8’in yenilikleri arasında. IOS 8 kullanıcılarına grup mesajlaşması yapma imkânı da sunacak. Iphone 6 haricindeki diğer Apple cihazlarına ise 17 Eylül’de IOS 8 güncellenmesi dağıtılmaya başlanacak. IOS 8 güncellemesini Iphone 4s, 5, 5s ve 5c alacak. Maalesef Iphone 4 kullanıcıları yeni güncellemeyi alamayacak.

Iphone 6 ve 6plus Eylül ayında akıllı telefon piyasasını hareketlendireceğe benziyor. Kullanıcı deneyimleri geldikçe cihazın artılarını ve eksilerini de sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Nurullah Çetinkaya Arşivi
SON YAZILAR