Emniyet’ten ‘Akrep’ oyunu

Emniyet’ten ‘Akrep’ oyunu
Gezi sürecinde plastik mermiyle gözünü kaybeden kişiye ilişkin soruşturmada savcılık Emniyet’ten halk arasında ‘Akrep’ olarak bilinen polis araçlarına ilişkin detaylı bilgi istedi. Emniyet envanterimizde, “Akrep yok, shortland var” diyerek bilgi vermedi

İstanbul’da, Gezi eylemleri sırasında, “Akrep” adı verilen polis aracından atılan plastik mermi ile gözünü kaybeden Volkan Kesanbilici soruşturmasında savcılık ile Emniyet arasındaki hukuk savaşında ilginç yazışmalar yaşanıyor. Savcılığın ısrarlı sorularına uzun süre yanıt vermeyenBeyoğlu Emniyet Müdürlüğü, bünyesinde “Akrep” diye bir aracın olmadığı, “shortland” marka zırhlı araçlarının bulunduğunu, bu araçta da plastik mermi atan silah kullanılmadığını ileri sürerek savcılığın istediği bilgileri vermekten kaçındı. Akrep ile shortland marka araçlar genellikle aynı sanıldığı için, savcılığın Akrep diye ifade ettiği aracın shortland olması ihtimaline rağmen emniyetin bu ince farkı bilgi vermemeye gerekçe göstermesi dikkati çekerken savcı yeni bir yazı yazarak shortland marka araçlarla ilgili bilgi istedi.


3 kez soruldu, yanıt verilmedi
İstanbul’da kırtasiyecilik yapan 38 yaşındaki Volkan Kesanbilici, geçen yıl 31 Mayıs’ta gezi parkıeylemleri sırasında Tarlabaşı Bulvarı’nda polise ait zırhlı araçtan atılmış plastik merminin sol gözüne isabet etmesiyle yaralandı. Bir gözünü kaybeden Kesanbilici’nin gözünden plastik mermiye ait bilyeler çıkarıldı. Konuya ilişkin olarak CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in sorusuna yanıt veren dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler, Emniyet Genel Müdürlüğü envanterinde plastik mermi bulunmadığını, yalnızca boya kapsülü kullanıldığını ileri sürdü.
Kesanbilici’nin avukatı Aslı Kazan Gilmore’un, Tarlabaşı Bulvarı’nda görev yapan siyah ya da lacivert renkli “Akrep” aracındaki polislerin açık kimliklerinin ve kamera kaydı yapılıp yapılmadığının belirlenmesini istedi. Kazan’ın bu talebi, savcılıkta üç kez sorulduğu halde emniyetten yanıt verilmedi. Beyoğlu Emniyeti, geçen 9 Haziran’da gönderdiği yanıtta, müdürlük bünyesinde “Akrep” diye tabir edilen bir araç bulunmadığını, “shortland” adı verilen iki aracın olduğunu, bunlarda da plastik mermi atan FN silahının kullanılmadığını kaydetti. İstanbulEmniyeti’nden gönderilen 14 Temmuz’da verilen yanıtta da, Çevik Kuvvet Şubesi’nde kullanılan “Akrep” diye tabir edilen araçların tümünün beyaz olduğunu kaydederek, “Bahse konu olayla ilgili tarafımızı ilgilendiren herhangi bir husus olmadığı anlaşılmıştır” denildi.

Shortland’ların bilgisini istedi
Soruşturmayı yürüten savcı Faruk Bildirici ise bu yanıtın ardından İstanbul Emniyeti’ne yeni bir yazı yazdı. Savcı Bildirici, Beyoğlu Emniyeti’nin yazısında belirtilen shortland diye tabir edilen 2 adet Land Rover marka aracın, plaka, renk ve niteliği ile kamera kaydı yapmak üzere donatılıp donatılmadığı, olay günü kullanılıp kullanılmadığı, kullanılmış ise araçlarda bulunan personelin tespit edilmesini ve “ivedi” olarak savcılığa bildirilmesini istedi. Avukat Kazan, müvekkillerinin gözünden çıkarılan bir santimetre boyutundaki ikinci plastik mermi parçasını ve Polis Teftiş Kurulu’na bağlı müfettişler tarafından alınan Kesanbilici’ye ait ifade tutanağını savcılığa teslim etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.