En İyi Mobil Gpu Apple'a mı Ait?

En İyi Mobil Gpu Apple'a mı Ait?
Apple sessiz sedasız biçimde en performanslı GPU'yu iPad Air 2'de kullandı.

Apple'ın en gıcık olduğum yanı teknik kısımların üstünden öylece geçmesi. Etkinliklerde 2 kat daha fazla performans, daha iyi görüntü vs... gibi yuvarlak ifadelerle geliştirdikleri çipler tanıtılıyor. Gerçi sevgili Apple bu geleneksel anlatımını bu seneki Iphone ve iPadetkinliklerinde yarım ağızla bozdu, ama yine tam manasıyla fazla birşey söylemedi.Apple'ın A8X yongasına karşı bakış açısı değişmiş durumda. Anandtech yongadaki kayıp olan kısmı çözdü, sis perdesini araladı. A8X'teki GPU düşünüldüğünden çok çok daha iyi. Belki de şu anda en iyi mobil GPU. Anandtech ise GPU'yu GXA6850 olarak isimlendirdi.

Kısaca A8X'in üç adet "Geliştirilmiş Cyclone" çekirdeği, 2MB L2 önbellek gibi özelliklerini ortaya çıkarması kolay oldu. Ancak GPU yapılandırması şu zamana kadar değişik bir denklemdi. Söylenen veriler, Apple'ın bilgileri genel olarak GPU'nun PowerVR GX6650 olarak tanımlıyordu. Anandtech sitesi ele geçen yeni bulgularla birlikte yeni baştan araştırma yapınca saklanan sır ortaya çıktı.

Imagination, PowerVR 7 serisini açıkladı. 7XT serisi 16 kümeye kadar çıktı. En üstün bir alt modelinde GT7800'de 8 küme var. Bu durum 6XT serisinde de 8 olabileceğini kanıtlar nitelikte. İkinci bilgi bölümü ise GFXBench 3.0 verilerinin analizleriyle birlikte kendini gösterdi.

A8X'te 8 küme yapılandırmalı 6XT olduğu belli oluyor. Belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde GX6450 GPU düzenine benziyor. Bu yüzden yerleştirilmiş başka bir GX6450 sanılabilir, fakat 8 kümeli GPU olduğu belli. Apple GX6450'nin tasarımını almış ve üstüne birşeyler katarak kendi tasarımını yapmış. Ortaya 8 kümeli 6XT çıkmış. Resmi olarak bu GPU'nun tasarımı paylaşılmadı, Imagination'ın resmi tasarımına dayansa da sonuçta Apple'ın kendi yaptığı bir tasarım. Bu yüzden Anandtech sitesi isimsiz GPU'yu GXA6850 olarak adlandırıyor. Buradan devam edecek olursak GX6450'deki tasarım temel olarak değişmemiş. Apple 8 küme için fonksiyonel tasarımı, gerekli olan bağlantı çalışmalarını ve çekirdek boyunca güç/tasarım optimizasyonlarını geliştirmiş. Kısaca özel yapım bir GPU. A8X 12.5x10 mm boyutunda diğer bir deyişle 125mm2. 123mm2 olan A6X'ten biraz daha büyük. AX8 Nvidia'nın 118mm2 olan GK107 GPU'sundan büyük, ancak Intel'in 130mm2 olan 2C+GT2 Haswell CPU'dan küçük. GXA6850 A8X'in %30'luk kısmını kaplıyor. 38mm2 GPU var.

Apple, melez mimarili A6 gibi yine ters köşe yapmış durumda. Apple 256 FP32 ALU ile tablet yongasında düşük segment masaüstü sınıf GPU'suna çok yakın bir hale geldi.Apple'ın bu adımını gelecek seneki iOS cihazlar için bir temel olarak da görebiliriz. Çünkü eleştirmenler melez mimarili A6'nın temeli sağladığını ve bundan sonraki yongalarda ise gelişime gittiğini belirtmişti. Cupertino'lu şirket güçlü bir GPU'nun temelini iPad Air 2'de attı. Iphone 6S, Iphone 6S Plus veya yeni iPad'lerde çok daha etkileyici bir grafik işlemcisi görebiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.