Endonezya, Malezya Ve Filipinler'den Ortak Hava Devriyeleri

Endonezya, Malezya Ve Filipinler'den Ortak Hava Devriyeleri
KUALA LUMPUR (AA) - Endonezya, Malezya ve Filipinler, Filipinler'deki DEAŞ bağlantılı örgüt militanlarına karşı mücadeleyi artırmak için Sulu Denizi'nde...

KUALA LUMPUR (AA) - Endonezya, Malezya ve Filipinler, Filipinler'deki DEAŞ bağlantılı örgüt militanlarına karşı mücadeleyi artırmak için Sulu Denizi'nde ortak hava devriyelerine başladı.

Uzakdoğu basınında yer alan haberlerde, Malezya'nın Subang Hava Üssü'nde bir araya gelen Malezya Savunma Bakanı Hishammuddin Hussein, Endonezya Savunma Bakanı Ryamizard Ryacudu ve Filipinler Savunma Bakanı Delfin Lorenzana'nın Üçlü Hava Devriyesi (TAP) çalışmasını başlattığı bildirildi.

Haberlere göre, Hussein, Filipinler'in Marawi kentindeki kuşatma sonrasında delillerin, terör örgütü DEAŞ bağlantılı örgütlerin, bölgede güvenlik zafiyeti olan sınırlardan geçtiğini ve yerel terörist gruplara katıldığını gösterdiğini belirtti.

Haberlerde, her üç ülkeden mürettebatla ortak yürütülecek hava keşif uçuşlarının, Filipinler'in güneyindeki militanların, komşu ülkelere kaçmasını önlemek için üç ülke tarafından dört ay önce başlatılan ortak deniz devriyelerine destek olacağı ifade edildi.

Üç ülkenin de devriye uçuşlarını kolaylaştırmak için Sulu Denizi'ndeki ve çevresindeki hava sahalarını açtığı vurgulandı.

Endonezya, Malezya ve Filipinler dışişleri bakanları, haziran ayında, Filipinler'in başkenti Manila'da bir araya gelmiş ve sınırlarında militan, silah ve para kaynağı akışı ile aşırılıkçıların propagandalarına son vermek için birlikte çalışacaklarını bildirmişti.

Filipinler ordusu, uluslararası bir terör suçlusunu yakalamak için 23 Mayıs'ta Marawi'ye operasyon düzenlemiş, DEAŞ bağlantılı Maute örgütü militanları suçluyu güvenlik güçlerinin elinden kurtarmak üzere Marawi'yi kuşatmıştı.

Çıkan çatışmaların ardından Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, 23 Mayıs'ta Marawi'de "kalkışma olduğu" gerekçesiyle anayasanın kendisine verdiği yetkiye dayanarak eyalette 60 günlük sıkıyönetim ilan etmişti. İki ay süren çatışmaların ardından 22 Temmuz'da olağanüstü halin süresi yıl sonuna kadar uzatılmıştı.

Şehirde 3 aydan uzun süredir devam eden çatışmalarda bugüne kadar 802 militan öldü, 160 asker ve 47 sivil yaşamını yitirdi. Çatışmalar sebebiyle kent ve çevresindeki kasabalarda yaşayan 400 bin kişi evlerini terk etti.

Ömer ve Abdullah Maute kardeşler tarafından 2012'de kurulan Maute örgütü, adam kaçırma ve bombalı saldırı eylemleriyle biliniyor. Örgüt, Nisan 2015'te DEAŞ'a bağlılığını ilan etmişti.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.