"Endüstrideki Değişim İstihdam Açısından Tedirgin Edici"

"Endüstrideki Değişim İstihdam Açısından Tedirgin Edici"
IndustryALL Küresel Endüstri Sendikası Genel Sekreteri Sanches:- "Çok yüksek teknolojilerin özellikle bilişim, internet ve taşınabilir teknolojilerin üretimde yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan endüstrideki değişim, istihdam açısından bakıldığında tedirgin edi

ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - IndustryALL Küresel Endüstri Sendikası Genel Sekreteri Valter Sanches, "Çok yüksek teknolojilerin özellikle bilişim, internet ve taşınabilir teknolojilerin üretimde yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan endüstrideki değişim, istihdam açısından bakıldığında tedirgin edici." dedi.

Teknoloji ve dijitalleşme ile birlikte sektörlerin istihdam konusunda ciddi önlem almaları gerektiğini belirten Sanches, dijitalleşme sürecinde ülkelerin karşılaştıkları zorlukları ve çözüm önerilerini AA muhabirine değerlendirdi.

Son yıllarda özellikle bilişimdeki gelişmelerin sektörlerin üretim zincirinde köklü değişikliler ortaya çıkardığını ifade eden Sanches, şöyle konuştu:

"Çok yüksek teknolojilerin özellikle bilişim (IT), internet ve taşınabilir teknolojilerin üretimde yaygınlaşmasıyla ortaya çıkan endüstrideki değişim, istihdam açısından bakıldığında tedirgin edici. Bu bizim gibi sendikalar için de endişe verici bir durum. Enerji, madencilik ve üretim sektörünü temsil ediyoruz ve gözlemlediğimiz şey ise bir çok meslek grubunun azaldığı yönünde, ancak artan meslek grupları da var, bunların değerlendirilmesi gerekiyor."

İstihdam konusunda cevap aranması gereken pek çok soru olduğunu vurgulayan Sanches, "Başta enerji ve madencilikte yeni iş alanları açılmalı aksi takdirde tüm sektörlerde istihdam açısından endişe verici bir durum ortaya çıkacak. İstihdama yönelik sorulması gereken asıl soru 'hangi sektörlerdeki iş kaybını başka hangi sektörlerde telafi edebiliriz, bu geçişi nasıl sağlarız?' olmalı." ifadelerini kullandı.

- "İstihdamdaki eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor"

Sanches, 4. Sanayi Devrimi olarak da nitelendirilen Endüstri 4.0 hareketinin yaşandığı Avrupa Birliği ülkeleri, Kuzey Amerika ve Asya ülkelerinin bazılarında bu geçişin sağlanmaya çalışıldığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Dünya Ekonomik Forumu 2020 yılına kadar yaklaşık 5 milyon endüstriyel iş kaybı yaşanabileceği tahmininde bulundu. Endüstri 4.0 hareketinin yaşandığı ülkelerde geçişin sağlanmaya çalışıldığını görüyoruz. Çalışanlar bunun için eğitilmeli ve aslında zincirde kaybolan meslek gruplarının envanteri çıkarılmalı ki açıkta kalması muhtemel çalışanlar için çözüm bulunabilsin. Çözüm için ise öncelikle istihdamdaki eşitsizliğin giderilmesi gerekiyor. Dünyadaki şirketlerin yüzde 6’ya tekabül eden kısmı bu geçiş dönemini başarmış gözüküyor, ancak kalan yüzde 94’ü tedarik zincirinde yer alan şirketler ve büyük bir çözüm aslında bu kısım için gerekli. Geri kalan yüzde 94'lük kısım için çalışma koşulları aynı değil, hatta bazı durumlarda oldukça kötü diyebiliriz. İşte bu noktada yapılması gereken şartları eşitlemek olacak."

Sanches, sendika olarak endüstri politikalarını etkilemeye yönelik girişimlerinin olduğunu söyledi.

- "Facebook, Google, Apple daha da büyüyecek"

IndustryALL Avrupa Sendikası Genel Sekreteri Luc Triangle ise dijitalleşmeyle birlikte farklı sektörlerde istihdamın azalabileceğini belirtti.

Dijitalleşmeyle beraber yeni iş olanaklarının ortaya çıkacağını ancak kaybolacak iş kollarının sayısının bundan daha fazla olacağını dile getiren Triangle, "Dijitalleşme ile Facebook, Google, Apple gibi dünya devleri açık ara daha da büyüyecek ve bu durum adaletsizliği arttıracak. Eğer dijitalleşme ile ortaya çıkacak istihdam sorunları çözülmezse büyük oyuncular büyük oyuncu olmaya devam edecekler. Geleceği onlar yönlendirmeye devam edecek. Bu diğer şirketler için risk oluşturuyor." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada, Dünya Ekonomik Forumu araştırmasına göre, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 15 gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomide, 2020 yılına kadar, dijitalleşme ve yüksek teknolojinin 9 sektörde kullanılmasıyla yaklaşık 7,1 milyon iş kaybı yaşanacak. Aynı dönemde 2 milyon istihdam sağlayacak yeni iş kolu da sisteme dahil olacak.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.