Enerji Tüketicileri Derneği Genel Başkanı Çebin:

Enerji Tüketicileri Derneği Genel Başkanı Çebin:
"Türkiye'de çok iyi kanun ve yönetmelikler var, ancak hiçbirini bilmiyoruz. Anayasadaki birçok haktan haberimiz yok"

KOCAELİ (AA) - Enerji Tüketicileri Derneği Genel Başkanı Bülent Çebin, "Türkiye'de çok iyi kanun ve yönetmelikler var, ancak hiçbirini bilmiyoruz. Anayasadaki birçok haktan haberimiz yok." dedi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknoloji Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliğinin düzenlediği "Enerji Günleri" etkinliğinde, "Elektrik sektöründe tüketici olmak" konulu bir sunum yapan Çebin, Türkiye'de enerji tüketicilerinin haklarını tam olarak bilmediğini söyledi.

Elektriğin, zorunlu kamusal hizmet olduğunu ifade eden Çebin, "Türkiye'de çok iyi kanun ve yönetmelikler var, ancak hiçbirini bilmiyoruz. Anayasayı okumanız lazım. Kanun çıktıktan ve Resmi Gazete'de yayınlandıktan sonra artık bu sizin yükümlülüğünüzdür. Onu bilmek zorundasınız. Anayasadaki birçok haktan haberimiz yok. Siz hakkınızı bilmezseniz, talep etmezseniz devlet size ne yapsın. 'Devlet bize yardım etsin, devlet bizim elimizden tutsun' deniyor ama 70 milyon insan var, devlet hangi birisine yardım etsin." diye konuştu.

Tüketici derneklerinin de yeterince faal çalışmadığını savunan Çebin, şunları kaydetti:

"Güzel bir yönetmelik çıkıyor. 230'dan fazla lisanslı şirket var. Nereden arkayı dolaşırız diye beyin jimnastiği yapıyorlar. Bir satırlık bir şey olsun, oradan vuruyorlar. Şimdi sizin içiniz çürümüşse buna devlet ne yapsın. Devlet demiş ki 'şuradan git', onlar başka yerden gidiyor. 'Nasıl olsa aynı yere giderim' diyor. İnsanlar düzgün çalışıp da para kazanabiliyorlar. Niye biz kolaydan para kazanma yöntemlerini tercih ediyoruz. Elektrik piyasası yalan rüzgarı gibi. Herkes birbirinden şikayetçi. Elektrik üreten de 'mağduruz' diyor, satan da 'mağduruz' diyor ama burada en çok mağdur olan tüketici."

Çebin, elektrik faturalarının herkes tarafından anlaşılır, sade ve basit şekilde hazırlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.