Enerjide büyük hacimli projeler teşvik ediyor

Enerjide büyük hacimli projeler teşvik ediyor
Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut, "Yerli üretim teşviklerinin gelişmekte olan ülkelerde başarıyla uygulandığı ve uluslararası yatırımcıyı çekip, teknoloji transferine imkan sağladığı ve ithalatı azalttığı görülüyor" dedi

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Arda Ermut, enerjide yerli ekipman üretiminde Türkiye'nin bölgesel bir tedarik merkezi olması için çalıştıklarını belirterek, "Bu nedenle, inanıyoruz ki büyük hacimli enerji projeleri ekipman üreticilerine yatırım yapmak için ihtiyaç duydukları ölçeği sağlayarak en önemli teşvik görevi görecektir." dedi.

Ermut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ajans olarak enerji sektörüne ve yenilenebilir kaynaklara öncelikli önem verdiklerini dile getirdi.

Enerji piyasasının Türkiye’nin son 10 yılda katettiği büyümeye paralel olarak hızlı bir ivme kazandığını ve başarılı özelleştirme politikaları sayesinde rekabetçi bir yapıya kavuştuğunu aktaran Ermut, özel sektör kuruluşlarının iştirakini teşvik etmek amacıyla mevzuatın sürekli güncel tutulduğunu ve yatırım ortamının önünün açıldığını anlattı.

Ermut, 17 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un da bu politikanın önemli bir adımını oluşturduğuna dikkati çekti.

Bu kanun değişikliğinin yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanma yönünde büyük bir katkı sağlayacağına işaret eden Ermut, şöyle devam etti:

"Elektrik Üretim AŞ ve bağlı ortaklıklarına ait kömür sahalarından üretilmesi planlanan elektriğe alım garantisi sağlanması ve büyük kömür rezerv sahalarının bölünmüş halde yatırımcılara sunulabilecek olması en önemli değişiklerden birisi. Ayrıca ihale yönteminin değişmesiyle kalori değeri düşük linyit sahalarımızın ekonomimize kazandırılması sağlanacaktır. Yine ruhsat bölünmeleri sayesinde de aynı rezerv sahası içinde farklı bölümlerde kömür üretilmesi neticesinde herhangi bir ruhsat bölgesinde sorun yaşansa dahi diğer ruhsatlarda kömür üretimi ve elektrik üretiminin devam etmesi mümkün olacaktır."

"Yerli üretim teşvikleri yatırımcıyı çekiyor"
Ermut, pazarın büyüklüğünün de yatırım kararlarını etkilediğine değinerek, "Bu nedenle, inanıyoruz ki büyük hacimli projeler ekipman üreticilerine yatırım yapmak için ihtiyaç duydukları ölçeği sağlayarak en önemli teşvik görevi görecektir. Dünyadaki benzer örnekler incelendiğinde, yerli üretim teşviklerinin gelişmekte olan ülkelerde başarıyla uygulandığı ve uluslararası yatırımcıyı ülkeye çekip, teknoloji transferine imkan sağladığı ve ithalatı azalttığı görülüyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.