"Enerjide Tasarrufla Bir Çeyrek Altın Cepte"

"Enerjide Tasarrufla Bir Çeyrek Altın Cepte"
ENVER İstanbul Şube Başkanı Mazlum, evde alınan küçük önlemlerle yıllık enerji tüketiminin dörtte bir oranında azaltılabileceğini söyledi.

Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) İstanbul Şube Başkanı Rasim Mazlum, evde alınacak küçük önlemlerle yıllık enerji tüketiminin dörtte bir oranında azaltılabileceğini belirterek, "Bu da 4 kişilik bir ailenin faturaları dikkate alındığında yılda bir çeyrek altın ediyor." dedi.

Mazlum, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dikkat edilmeyen detayların ihtiyaçtan fazla enerji tüketimine neden olduğunu, bunun da ay sonunda kabarık faturalar ödenmesine yol açtığını söyledi.

Evde alınacak küçük önlemlerle yıllık enerji tüketiminin dörtte bir oranında azaltılabileceğini belirten Mazlum, "Bu da 4 kişilik bir ailenin faturaları dikkate alındığında yılda bir çeyrek altın ediyor." dedi.

Alınacak önlemlerle çocuklara örnek olup onlara da evde enerji tasarrufu alışkanlığı kazandırmanın önemli olduğunu vurgulayan Mazlum, küçük tedbirler ve pratik çözümlerle enerji tasarrufunda büyük adımlar atmanın mümkün olduğunu kaydetti.

Mazlum, şöyle devam etti:

"Örneğin, elektrik süpürgesinin torbasının sık sık boşaltmak ya da saçlarınızı saç kurutma makinesi ile kurutmadan önce havlu ile iyice kurulamak enerji tasarrufu sağlayan oldukça küçük detayları oluşturuyor. Evdeki çocuklar da yetişkinleri kendilerine örnek alıyor. Enerji tasarrufu önlemlerine dikkat edilen evlerde büyüyen çocuklar da enerjiyi tasarrufu alışkanlığı ediniyor.

Çocuklar da odalarından çıkarken lambayı, mola verdiklerinde bilgisayarı kapatarak, kirli ve temiz kıyafetlerini ayırarak, oyuncaklarında şarjlı piller kullanarak enerji verimliliğine katkı sağlayabiliyor. Tek yapmanız gereken onlara enerjiyi nasıl daha verimli kullanabileceklerini göstermek. Sizin adımlarınızı takip edecekler."

- "Beyaz eşya, evde kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 40'ını tüketiyor"

Rasim Mazlum, evlerin vazgeçilmezi olan buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü, fırın gibi beyaz eşyanın evde kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 40'ını tükettiğini, beyaz eşya satın alırken öncelikle en az enerji tüketenlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Mazlum, alınabilecek diğer önlemleri şöyle sıraladı:

"Çamaşır makinesini kullanırken makineyi doldurun, tam kapasite çalışsın, ekonomik ve kısa programlar kullanın, zaman kazanırsınız. Düşük su sıcaklığını tercih edin, çamaşırlarınız da yıpranmamış olur. Daha az deterjan kullanın, sağlığınızı da koruyun. Düşük sıcaklık eşittir uzun ömürlü çamaşır demektir. Kısa programlar hem para hem zaman kazandırır. Bulaşık makinelerine gelince, bulaşıklarınızı elde yıkamayın, makine kullanın. Su girişini sıcak suya bağlayın. Ekonomik devirli düşük sıcaklık programını kullanın, bulaşıklarınız temiz olacaktır. Bulaşıklar için en verimli yıkama sıcaklığı 50 derecedir. Filtre ve tahliye kısımlarını temizlemeyi unutmayın.

Buzdolabı kullanımında buzluk ve soğutma sıcaklıklarını doğru ayarlayın. Soğutma bölüm sıcaklığı 4-5 derece, dondurucu bölüm sıcaklığı eksi 20, eksi 18 derece olmalı. Buzdolabını diğer beyaz eşyaya yakın yerleştirmeyin, dolap ısısını düşürür. Güneş alacak yerlerden, radyatör ve ısı kaynaklarından uzağa yerleştirin ki enerji tüketiminiz yüzde 25 azalsın. İçini mümkün olduğu kadar dolu ve düzgün yerleşmiş tutun. Derin dondurucusu üstte veya altta olan modeller, yan yana olanlardan daha verimlidirler."

Mazlum, fırın kullanımında cam ve seramik kaplar kullanılması gerektiğini, böylece fırın sıcaklığının 15 derece düşürülebileceğini, pişme süresinden birkaç dakika önce fırının kapatılması, gerekli olmadıkça ön ısıtma yapılmaması, tencere ve tava kapaklarının kapalı tutulmasının da tasarrufa katkı sağladığını anlattı.

- "Elektriğin üçte biri aydınlatmada kullanılıyor"

ENVER İstanbul Şube Başkanı Mazlum, beyaz eşyanın ardından ikinci tedbir alınacak alanın aydınlatma olduğunu, kullanılmayan lambaların mutlaka söndürülmesi gerektiğini söyledi.

Güneş enerjisinden yararlanmaya çalışılması tavsiyesinde bulunan Mazlum, "Bu enerji tasarrufu sağlamanın yanı sıra sağlığınız açısından da oldukça yararlı. Kontrollü aydınlatmalar ve tasarruflu ampuller kullanmaya özen gösterin. Evde genel aydınlatma yerine kısmi aydınlatmayı tercih edin." dedi.

Çok sayıda düşük güçlü lamba yerine yüksek güçlü lamba kullanılması, daha dekoratif görünmesi adına ampullerin üzerine ışığı az geçiren abajurlar geçirilmemesi gerektiğini belirten Mazlum, suyun özenli kullanılması gerektiğini de söyledi.

Mazlum, evlerde enerji tasarrufu sağlayan ürün ve çözümlerin, Enerji Verimliliği Derneği ve İstanbul Dünya Ticaret Merkezi iş birliğiyle 23-26 Kasım 2017'de İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilecek ENIPE 2. Enerji Verimli Ürünler Fuarı'nın da önemli başlıkları arasında bulunduğunu, enerji tasarrufunda yeni nesil çözümlerin de fuarda yer alacağını bildirdi.

Kaynak:Anadolu Ajansı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,çok uzun ve ilgili içerikle alakasız,
Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.